60 år sedan Vasaskeppet bärgades
Skeppet Vasa är på väg in i torrdockan på Beckholmen i Stockholm 1961. Foto: Vasamuseets arkiv/SMTM


I år är det 60 år sedan Vasaskeppet bärgades. I samband med det har en film tagits fram särskilt för Kulturnatt Stockholm 2021 som infaller samma datum som jubileet av bärgningen.

Den 24 april 1961 på morgonen bärgades skeppet Vasa efter att ha legat på botten av Stockholms ström i 332 år och 8 månader.

På grund av den pågående pandemin kommer Vasamuseet endast att uppmärksamma 60-årsjubileet digitalt på flera olika platser och plattformar.

– Vi är glada över att vi kan uppmärksamma händelsen digitalt, vilket ju också innebär att du kan ta del av innehållet var du än befinner dig, nu när vi av pandemi-skäl tyvärr inte kan fira på plats i museet, säger Jenny Lind, chef för Vasamuseet, i ett pressmeddelande.

– Bärgningen är en enormt viktig del i berättelsen om Vasa och Vasas historia. Om Vasa hade hittats idag hade hon sannolikt fått ligga kvar på sjöbotten. Det är tack vare personer som Anders Franzén, Vasas upptäckare, dykaren Per Edvin Fälting och Edward Clason, kommendör och dåvarande chef för Stockholms örlogsvarv, som vi har skeppet på Vasamuseet idag.

I Vasamuseets kanaler på Facebook och Instagram kommer man att uppmärksamma temat om bärgningen av och till under året.

I en nyproducerad kortfilm kommer man också att kunna ta del av museets serie ”Experterna berättar”. I den berättar Fred Hocker, forskningsledare på Vasamuseet, om hur bärgningen gick till.

Skeppet Vasa sjönk utanför Beckholmen i Stockholm på sin jungfruresa den 10 augusti 1628.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.