En 81-åring man i Huddinge utanför Stockholm fick betala 16 000 kronor ur egen ficka för sin hörapparat. Ur landstingets eget upphandlade sortiment hade den kostat 600 kronor.
81-åringen upplystes aldrig om det billigare alternativet, varken av audionomen som provade ut öronsnäckan eller av den mottagning han besökte. Mottagningen tillhör dessutom samma koncern som hörapparatstillverkaren, rapporterar SVT Nyheter.
Ökad valfrihet var tanken när landstingen i Stockholm och Skåne införde fritt val av hörapparater. Vid sidan av de sortiment som landstinget upphandlar skulle patienter kunna använda en så kallad "hörselcheck" som skulle täcka kostnaderna för en apparat ur det privata sortimentet.
Systemet har i flera år kritiserats av HRF, Hörselskadades riksförbund. Även Socialstyrelsen och Statens medicinsk-etiska råd har haft synpunkter på systemet.
Nu kommer ytterligare tung kritik när Hjälpmedelsutredningen lämnas till regeringen.
Utredningen ser inga tydliga fördelar med modellen för enskilda patienter. I stället finns tecken på att patienter får betala mer än de behöver. I flera fall får patienterna heller inte saklig och oberoende information.
– Systemet är konstruerat på ett sådant sätt så att ekonomiska intressen från ägarna styr mer än patientens behov och då blir det alltid fel i slutändan, för det är inte vad vården bygger på, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande vid HRF, till SVT.
(TT)