11 varningstecken som tyder på sköldkörtelproblem
En av köldkörtelns viktigaste uppgifter är att reglera och balansera kroppens ämnesomsättning. Det gör den genom att producera hormoner som påverkar i stort sett alla funktioner i kroppen.


Visste du att en liten körtel i halsen, som du kanske inte ens kände till, styr hur dina hormoner tillverkas och hur de transporteras genom kroppen?

Även om många människor aldrig har tänkt på sin sköldkörteln över huvud taget, så ansvarar den här lilla fjärilsformade körteln för så viktiga funktioner som att reglera kroppstemperaturen, hur snabbt man smälter maten och att hålla hjärtslagen synkroniserade. Och om den inte fungerar som den ska kan den orsaka alla möjliga former av hälsoproblem.

Så både en underaktiv och en överaktiv sköldkörtel kan alltså ställa till med obehagliga och ibland allvarliga hälsoproblem ...

I Sverige har närmare en halv miljon människor sköldkörtelrubbningar. Men betydligt fler kan ha dessa problem då många patienter upplever att de inte får rätt diagnos eller hjälp hos läkaren.

Sköldkörtelproblem kommer i två former: Hypotyreos och hypertyreos.

Som namnen antyder är det första ett problem med en underaktiv eller lågfunktionell sköldkörtel som inte tillverkar tillräckligt med hormon. Det här leder till att kroppens system saktar ner. Den andra orsakas av en alltför aktiv sköldkörtel som producerar för mycket hormon, vilket resulterar i att kroppens system går på högvarv.

Här ska vi titta på sex symtom som visar på en låg sköldkörtelfunktion, och fem med en hög sköldkörtelfunktion, och det sätt som din kropp talar om för dig att det är dags att få hjälp!

Sköldkörteln (tyreoidea) är en fjärilsformad hormonproducerande körtel som sitter i halsen.

Vi börjar med hypotyreos.

1. Ledsen eller deprimerad

Har du känt dig känslomässigt nere en tid? Håglös och ointresserad av det som händer runtomkring dig? Du kanske till och med börjar gråta utan anledning? Då kan det hända att du drabbats av låg sköldkörtelfunktion.

När sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormon producerar kroppen inte den energi den behöver. Det här kan leda till att man känner sig ”låg" och omotiverad.

2. Förstoppning

Ett annat symtom på låg sköldkörtelfunktion är att man inte kan smälta maten ordentligt. Eftersom man har en lägre nivå av sköldkörtelhormon får inte kroppens system de signaler eller den energi som behövs för att fungera i normal hastighet.

Det här påverkar också tarmfunktionen och innebär att mat kan stanna kvar och blockera tarmarna!

3. Trött och vill sova mycket

När man inte får tillräckligt med sköldkörtelhormon, saktar hjärtfrekvensen och ämnesomsättning ner. Eftersom kroppen då inte omvandlar den mat och dryck man får i sig till energi, kommer man troligtvis att känna sig väldigt trött. Oavsett hur mycket man sover så känner man sig ändå inte utvilad.

4. Håravfall och torr hud

När man har låg sköldkörtelfunktion får hårsäckarna inte tillräckligt med hormon, så de har en tendens att bli inaktiva. När det händer ersätts inte det gamla håret som faller av med nytt, friskt hår, och det kan då upplevas som att man tappar håret.

När det gäller huden kan bristen på sköldkörtelhormon leda till att man inte svettas lika mycket. Även om det här kan låta skönt, så innebär det faktiskt att huden blir spröd, torr och flagig, och dessutom kan den börja klia.

5. Plötslig viktökning

För personer med hypotyreos, som upplever känslor av depression och trötthet, kan mat bli en stor källa till tröst. Men när ämnesomsättningen är låg kommer mindre av det man stoppar i sig att omvandlas till energi, och mer kommer att lagras som fett. Det här kan leda till en oroande och ganska plötslig viktökning.

Nu när vi har tittat på några symtom vid hypotyreos, ska vi gå vidare och titta närmare på vad som kan hända vid hypertyreos.

6. Muskelvärk

När sköldkörteln är för aktiv kan det leda till svaghet i musklerna, särskilt i lederna, eftersom ämnesomsättningshastigheten i kroppen är för hög. Det kan innebära att man får ont i muskler, leder och senor.

7. Fladdrande hjärta

När kroppen tillverkar för mycket sköldkörtelhormon kommer hjärtfrekvensen att öka. För många människor kan det här visa sig som nervositet och en känsla av oro. Med tiden kan de här snabba hjärtslagen bli oerhört störande och skrämmande, eftersom vi instinktivt förknippar det med allvarliga hjärtsjukdomar som arytmi.

8. Sämre koncentration

För personer med hypertyreos kan överproduktionen av hormoner leda till en brist på koncentrationsförmåga. När kroppen arbetar på högvarv kan det vara svårt att fokusera på en sak åt gången.

9. Högt blodtryck

Eftersom överskottet av sköldkörtelhormon får hjärtat att arbeta allt snabbare så går också blodtrycket upp. Om det här fortsätter under längre perioder kan det leda till andra symtom såsom huvudvärk, bultande ljud i öronen, bröstsmärta och andningssvårigheter.

10. Ökad aptit och/eller förändrad smak

När kroppen är översvämmad av sköldkörtelhormon snabbas ämnesomsättningen upp och man känner sig hungrig hela tiden. Man äter och äter, mycket mer än normalt. Trots att kroppen bearbetar maten snabbare kan man ändå gå upp i vikt, särskilt om man äter snabbmat eller skräpmat. Dessutom kan smaken förändras och man kan uppleva att mat och dryck smakar annorlunda än vad det brukar.

11. Obehag/smärta i halsen

Vid hypertyreos blir sköldkörteln inflammerad och svullen. Det här innebär att man kan känna obehag eller till och med smärta i halsen, till följd av den inflammerade körteln. Det här kan vara ett symtom på Graves sjukdom, en allvarlig autoimmun sjukdom.


Så både en underaktiv och en överaktiv sköldkörtel kan alltså ställa till med obehagliga och ibland allvarliga hälsoproblem, och kan visa sig som många olika symtom. Om du upplever några av dessa symtom, så ta kontakt med en läkare direkt.

Många behöver medicinering, men det finns även de som upplever stora förbättringar med kostomläggning, eller en kombination av båda. Så även om orsakerna till sköldkörtelproblem är komplexa, är tillståndet definitivt behandlingsbart!

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss