loading





Den branta lutningen på vingårdarna längs floden Mosel ger druvorna maximal solexponering och hjälper druvorna uppnå full mognad. Foto: Rudy Mareel/Shutterstock
Den branta lutningen på vingårdarna längs floden Mosel ger druvorna maximal solexponering och hjälper druvorna uppnå full mognad. Foto: Rudy Mareel/Shutterstock
Kultur

Tysklands ädlaste druva har många skepnader

Camilla Wahlman

Floden Mosel flankeras av vinodlingar lika branta som alpernas svarta pister. Vinodlarens tunga arbete resulterar dock i fjäderlätta rieslingviner, konstaterar vår vinexpert Camilla Wahlman efter att ha provat sig igenom Systembolagets beställningssortiment.

Under en varmare period i Europa, mellan 1000- och 1200-talet, odlade man druvor i nästan hela Tyskland. När klimatet successivt blev kallare blev det svårt att få druvorna att mogna så långt norrut. Bara de vinodlingar som låg nära floderna och kunde dra nytta av temperaturutjämningen från vattnet och den goda dräneringen i sluttningarna lyckades trotsa kylan och överleva.

Det är också där, på de branta sluttningarna längs floden Mosel och f loden Rhen som vi hittar de riktigt bra vinerna i Tyskland än i dag.

Om: Schloss Johannisberg

Schloss Johannisberg från Rheingau har gjort vin i 900 år och sägs vara den första att göra de söta varianterna.

En kurir som skulle ge startskottet för skörd kom för sent.

Druvorna var övermogna och en ny vinstil föddes: Spätlese som betyder just ”sen skörd”.

 

  

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading





Den branta lutningen på vingårdarna längs floden Mosel ger druvorna maximal solexponering och hjälper druvorna uppnå full mognad. Foto: Rudy Mareel/Shutterstock
Den branta lutningen på vingårdarna längs floden Mosel ger druvorna maximal solexponering och hjälper druvorna uppnå full mognad. Foto: Rudy Mareel/Shutterstock
Kultur

Tysklands ädlaste druva har många skepnader

Camilla Wahlman

Floden Mosel flankeras av vinodlingar lika branta som alpernas svarta pister. Vinodlarens tunga arbete resulterar dock i fjäderlätta rieslingviner, konstaterar vår vinexpert Camilla Wahlman efter att ha provat sig igenom Systembolagets beställningssortiment.

Under en varmare period i Europa, mellan 1000- och 1200-talet, odlade man druvor i nästan hela Tyskland. När klimatet successivt blev kallare blev det svårt att få druvorna att mogna så långt norrut. Bara de vinodlingar som låg nära floderna och kunde dra nytta av temperaturutjämningen från vattnet och den goda dräneringen i sluttningarna lyckades trotsa kylan och överleva.

Det är också där, på de branta sluttningarna längs floden Mosel och f loden Rhen som vi hittar de riktigt bra vinerna i Tyskland än i dag.

Om: Schloss Johannisberg

Schloss Johannisberg från Rheingau har gjort vin i 900 år och sägs vara den första att göra de söta varianterna.

En kurir som skulle ge startskottet för skörd kom för sent.

Druvorna var övermogna och en ny vinstil föddes: Spätlese som betyder just ”sen skörd”.

 

  

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024