Den viktiga matsmältningen enligt traditionell kinesisk medicin
Sambandet mellan mat och välmående enligt världens äldsta form av medicin
Inom traditionell kinesisk medicin är matsmältningen avgörande för hälsan. Magsäcken betraktas som en gryta som ska vara lagom varm, och därför är det bra att äta tillagad, varm mat, och unvika alltför kall mat och dryck. Foto: Pooja Chaudhary


Vilken mat ska man äta? Det är en vanlig fråga jag får av mina patienter, både från dem med matsmältningsproblem och dem utan. Mitt svar kan omöjligt vara så enkelt. Principerna i traditionell kinesisk medicin (TKM) gör att jag måste anpassa mina rekommendationer till varje specifik person, såväl som för varje säsong. Det finns ingen perfekt kost som passar alla eftersom vi inte är likadana, och dessutom påverkar även den yttre miljön vår kropp.

TKM är den näst största, och den äldsta, medicinen i världen som kontinuerligt praktiserats professionellt, och som används av en tredjedel av jordens befolkning. Men innan vi kan diskutera TKM-behandlingar för matsmältningsproblem måste vi först förstå grunderna i matsmältningen ur ett TKM perspektiv.

Att titta på tungans färg, beläggning, form och storlek ger ledtrådar till vilket tillstånd kroppen befinner sig i.

Tunga/Mun

Matsmältningen börjar i munnen. När du går till en läkare i TKM ska du inte bli förvånad om du blir ombedd att sträcka ut tungan. Tungan är det enda inre organ som vi, som TKM-läkare, kan be om att få se. Tyvärr kan vi ju inte be dig att ta fram din lever eller magsäck.

Att titta på tungans färg (som ska vara rosa), beläggning (ska vara tunn och vit), form och storlek ger ledtrådar till vilket tillstånd kroppen befinner sig i. Om du till exempel har en svullen tunga med en tjock beläggning på, då kan några av symtomen du har vara uppblåsthet och borborygmus (en tjusig benämning för en bullrande mage som beror på gas i tarmarna). En TKM-läkare skulle då be dig begränsa eller undvika slembildande livsmedel såsom mjölkprodukter, vete och bananer. Om tungan är röd, torr och tunn, så kanske du har symtom som halsbränna, förstoppning eller hemorrojder, och en TKM-läkare skulle då råda dig att undvika starkt kryddad mat.

Magsäcken

Låt oss följa matsmältningen från munnen ner till magen. Inom traditionell kinesisk medicin betraktar magsäcken som en gryta. När maten hamnar i grytan bryts den delvis ner av kokningsprocessen. Magsäcken tar alltså vid och fortsätter matsmältningsprocessen som började i munnen.

Eftersom en gryta behöver eld eller värme för att tillaga maten, rekommenderar TKM att man undviker att äta för mycket kall och rå mat såsom ris, glass och isvatten. Istället lägger man tonvikten på mer lättsmält mat såsom lätt ångade grönsaker, och under den kallare säsongen mer soppor och grytor.

Varm och lättkokt mat är bra för matsmältningen enligt traditionell kinesisk medicin. Foto: Sharon Chen

Om man inte har tillräckligt mycket matsmältningseld kan ämnesomsättningen bli för långsam. Symtomen kan inkludera uppsvälldhet, osmält mat i avföringen, och magvärk som lindras av värme.

Om man å andra sidan har för stark matsmältningseld kan man få halsbränna, en omättlig aptit eller förstoppning.

Eftersom mat kan ha en inneboende värme eller kyla, så bör man äta mat som är lämplig för ens konstitution, såväl som för vädret. Exempelvis är kryddstark mat värmande, men för mycket eller för starkt kan orsaka matsmältningsirritation. Då är det bättre att äta värmande mat som ingefära, kanel, fänkål, vintersquash, sötpotatis, kål, havre, dinkel och quinoa.

Om du brukar ha tecken och symtom på hetta (inte bara det att du känner dig varm), kan du istället äta kylande mat som pepparmint, maskrosblad, cilantro, äpple, vattenmelon, citrusfrukt, tofu, hirs, korn, amarant, sallat, gurka och yogurt.

Mjälte/Bukspottskörteln

Nästa organ som är inblandat i matsmältningen enligt TKM är mjälten. Mjälten och bukspottkörteln tillsammans kallas mjältsystemet. Om du lider av uppblåsthet, mjuk avföring/diarré, osmält mat i avföringen, utmattning, och/eller dålig aptit, så skulle troligtvis TKM-läkaren säga att du har brist på mjältenergi. 

En av mjältens uppgifter är att omvandla mat och vätska till användbara näringsämnen och att transportera dem dit där de behövs i kroppen.

Behandlingen för låg mjältenergi inkluderar att äta mat som squash, morötter, sötpotatis, välkokt ris, ingefära och små mängder honung eller melass, samt att begränsa eller helt utesluta mjölkprodukter, citrus, stekt eller tung mat, och vara försiktig med socker.

Levern

Levern hjälper till att rena blodet och avgifta kroppen. Den utsöndrar också galla som finns i gallblåsan. Galla behövs för att bryta ner fettet i maten. Inom TKM är det känt att dåligt fett, gifter, kemikalier och modifierad mat orsakar leverproblem. Dessutom har levern, inom TKM, uppgiften att lindra och lugna alla kroppens funktioner, inklusive känslorna. 

En person vars leversystem inte fungerar väl kommer sannolikt att ha emotionella problem såsom irritation, frustration, aggression, otålighet, envishet och ilska.

Kronärtskocka hjälper till att återställa och stärka levern.

Maskrosrot eller blad, mjölktistel, kronärtskocka, samt livsmedel rika på klorofyll såsom spirulina, vetegräs och chlorella kan hjälpa levern. Eftersom stress särskilt kan förvärra problemen hos det här systemet, så är det också viktigt att hitta sätt för att slappna av och hantera stress.

Tarmarna

Tunn- och tjocktarmen absorberar näringsämnen och för bort restprodukterna från maten man äter. För att det här ska fungera väl måste tarmväggarna ha av en frisk cellhinna, och musklerna måste kunna dra ihop sig rytmiskt (peristaltik) för att föra restprodukterna fram genom tarmarna. Man behöver också tillräckligt med fibrer och vatten för att få en väl fungerande avföring, men det tror jag säkert att du redan känner till.

Om du lider av förstoppning, så undvik alkohol, jäst bröd, mat som innehåller bakpulver eller bikarbonat, och raffinerat mjöl som finns i ljust bröd, vit pasta, vitt socker och vitt ris. Mat som är lämplig för personer med kronisk diarré är tunn ris- eller korngröt/soppa, purjolök, aubergine, solrosfrön, sötpotatis och adzukibönor.

Även om TKM:s synsätt på matsmältningssystemets funktion skiljer sig från den konventionella västerländska medicinen, så är de grundläggande principerna ändå desamma – ät nyttig mat, begränsa skräpmat, tugga väl, ät regelbundna måltider och njut!

Melissa Carr är registrerad läkare i TKM och började sin karriär inom hälsa med en kandidatexamen i mänsklig kinetik. Efter att ha tillbringat två år i Japan, varav ett ägnades åt forskning vid Ehime University School of Medicine, avslutade hon en fyraårig utbildning till läkare i traditionell kinesisk medicin vid International College of Traditional Chinese Medicine. Artikeln publicerades ursprungligen på NaturalySavvy.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.