Tarmfickor – Fråga doktor Kong
Tarmfickor orsakas av svaghet i mjältens system, enligt kinesisk medicin. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times


Enligt kinesisk medicin behöver man stödja yin om man vill komma till rätta med tarmfickor.

Fråga: Hur ser man på divertiklar/tarmfickor inom kinesisk medicin? Hur kan man förebygga, lindra symptomen och framförallt: vad beror det på? Varför får en del problem med divertiklar/tarmfickor? Kan akupunktur hjälpa? Hur? Mvh Anna

Svar: Västerländsk medicin känner inte till orsaken till att divertiklar bildas. Man tror att försvagade väggar i matsmältningsorganen och för högt tryck på väggarna är de främsta orsakerna till att divertiklar bildas. Människor som är gamla, lider av fetma, har förstoppning, eller äter för lite grönsaker tenderar att få denna sjukdom.

Det finns en del kinesiska läkare som tror att tarmfickor uppstår på grund av torrhet i tarmen orsakad av yin-brist, samt qi- och blodstagnation. För att behandla divertiklar behöver man stödja yin, och lösa stagnation av qi och blod.

Jag håller med, men jag tror att en ännu viktigare orsak är att mjältens system är svagt. Det finns studier som har visat att patienter med svagt mjältsystem har gastrointestinal slemhinneatrofi, alltså tunn glatt muskulatur. Om den glatta muskulaturen är tunn får man lätt tarmfickor. För att behandla divertiklar är det därför viktigt att stödja mjältens system.

Mjältens placering i kroppen.

Nästan alla sjukdomar har en orsak i de inre organen. Det är därför viktigt att hitta sjukdomarnas orsak i de inre organen, och behandla de inre organen.

Benjamin Kong.

Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska. Han driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Mölndal och Södertälje.

Doktor Kong svarar på frågor av allmän karaktär utifrån traditionell kinesisk medicin i Epoch Times. Skicka din fråga till [email protected] (för mer personliga frågor, kontakta Benjamin direkt via hans hemsida, se nedan – denna mail är bara till för offentliga frågor).

Doktor Kong håller ofta kurser runtom i landet. Läs mer om kursen på Benjamin Kongs hemsida.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.