Debatt: Kinesisk akupunktur – en outnyttjad resurs Del 1

Hälso- och sjukvård: Kinesisk medicin

Kinesisk medicin och västerländsk medicin har i mångt och mycket olika uppfattningar om både sjukdomsorsaker och behandlingsprinciper, men tangerar ändå varandra på många områden. Illustration . Reijo Pöyhönen


En kombination av de två stora medicinska traditionerna, den västerländska och den kinesiska, skulle ge svensk hälso- och sjukvård en bredare palett av möjligheter att hjälpa patienter. Framför allt bör den mångtusenåriga kliniska erfarenheten hos den kinesiska medicinen utnyttjas. Det hävdar författaren och läraren i kinesisk medicin Reijo Pöyhönen.

Del 1 av 2

Efter att jag studerat och arbetat kliniskt med traditionell kinesisk medicin i över fyrtio år, summerar jag en yrkeskarriär med en rad fantastiska stunder. Många möten av förtvivlade patienter som sökt med ljus och lykta efter bot och bättring, och den glädje och tacksamhet jag mött när förväntningar infriats med betydligt förbättrad livskvalitet. Tyvärr fördunklas den glädjen av att ytterst få av de verkligt behövande, såsom den stora grupp av individer som inte har ekonomiska resurser till privat vård, inte minst fattigpensionärer, har möjlighet till denna typ av vård.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!