Njut av sura bär och kombucha för en hälsosam höst
Solperioder i det traditionella kinesiska kalendersystemet: Höstdagjämning
Sura livsmedel som kombucha (vä) och havtorn (hö) passar bra för kroppen tiden kring höstdagjämningen. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times (vä), Kasjan Farbisz/Pixabay (hö)


En solperiod är en period på ungefär två veckor och baseras på solens position i zodiaken. Solperioder bygger upp det traditionella kinesiska kalendersystemet. Kalendern följer den gamla kinesiska tron att för att kunna leva ett harmoniskt liv behöver man leva i enlighet med naturen. Den här artikelserien utforskar varje solperiod för att ge ledning till hur man bäst går framåt i varje årstid.

“Höstdagjämning” är årets 16:e solperiod och den dag då solen korsar den himmelska ekvatorn, på väg söderut, vilket ger oss en av två dagar under året (den andra är vårdagjämningen) då dag och natt är lika långa. 

Solperiod: Höstdagjämning

Datum 2020: 22 september–7 oktober

I den västerländska astronomiska kalendern markerar den här dagen slutet på sommaren och början av hösten på norra halvklotet, medan vintern slutar och våren börjar på södra halvklotet. I den kinesiska kalendern är höstdagjämningen däremot halvvägs genom hösten.

Vår- och höstannalen, även känd som Chunqiu, är en gammal kinesisk krönika som har varit en av de kinesiska klassikerna sedan antiken. Annalerna täcker en 241-årsperiod från 722 f Kr till 481 f Kr. Det är den äldsta, bevarade, kinesiska historiska texten som ordnas i annalform. Den ansågs traditionellt ha sammanställts av Confucius och ingick som en av de fem klassikerna i kinesisk litteratur.

För forntida kineser var början av hösten (som inföll den 7 augusti 2020 i den traditionella kinesiska kalendern) den tid då höstens gudar var redo att stiga ner till jorden, så det kinesiska folket tillbad himlen och åkte västerut för att välkomna dem. Dessa gudar skulle äntligen komma till jorden på höstdagjämningen och de forntida kineserna skulle välkomna dem med en ceremoni som hölls i centrum av huvudstaden.

På våren bad man för ett milt väder och ett framgångsrikt år framöver, medan man på hösten tackade himlen och gudarna för en bra skörd.

Detta var en av två stora sådana ceremonier som kejsare i forntida Kina höll varje år i tillbedjan av det gudomliga. På våren bad man för ett milt väder och ett framgångsrikt år framöver, medan man på hösten tackade himlen och gudarna för en bra skörd. Om skörden var dålig det året användes höstceremonin som ett tillfälle för kineserna att utlova bättring.

Från dagen för höstdagjämningen förskjuts sedan balansen mellan yin- och yangenergin dramatiskt, med den varma yangenergin som snabbt försvinner. I normala fall bör blixt och åska ha upphört vid den här tiden, eftersom den naturliga kvaliteten på åska är ren yang. Om det fortfarande blev åska efter höstdagjämningen trodde man att det tydde på en obalans mellan yang- och yinenergi för året, med följden att grödorna skulle drabbas den säsongen.

Leva i harmoni med Höstdagjämning

Det finns flera saker du kan göra för att leva i harmoni med den naturliga cykeln vid höstdagjämningen:

- När det gäller mat, undvik friterad och grillad mat, liksom mat som är kall eller för kryddig.

- Drick ljummet eller rumstempererat vatten. Undvik isvatten och kalla drycker.

- Undvik bar mage eller rygg, liksom kall luft, särskilt när huden är fuktig av svett. Detta gäller även kall luft från luftkonditioneringen.

- Det här är en bra tid för lätt träning, till exempel en promenad tidigt på morgonen.

- All mat som smakar surt, som vinäger, kombucha eller yoghurt, är särskilt fördelaktigt under de här två veckorna. Det balanserar värmen i levern och lungorna och tonar huden för att minska hudirritation.

Äpplen och päron är särskilt bra för kroppen under den här perioden. Foto: Silvia Rita/Pixabay

Mat för säsongen

Följande är bra mat att äta under den här solperioden: päron, valnötter, rårörsocker, honung, lönnsirap eller mat som är naturligt söt i smaken; sesamfrön, äpplen, druvor, clementiner, grapefrukt, apelsiner, mandariner, citroner, havtorn, hallon, tranbär; och mandelmjölk och kokosmjölk.

Moreen Liao har fyra generationer av traditionella kinesiska läkare bakom sig. Hon är också certifierad aromaterapeut och grundare av Ausganica, som tillverkar certifierad, ekologisk kosmetika. Besök LiaoMoreen.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.