Den som vill ta tillfället i akt att under påsk njuta av annat än god mat, har ett stort utbud av kulturellt påskgodis att provsmaka i form av museibesök, musik, balett, opera och teaterberättelser.
Nordiska museet erbjuder påsklovsprogram för barn och unga 2–11 april. Där kan besökare uppleva programmen Tidsvalvet och Familjespår – lös uppdrag och mysterier. I Tidsvalvet förflyttar besökare sig till museets källarvalv och får lösa kluriga uppdrag. Det är en resa i tiden där ung och gammal får ta del av barnens historia på ett interaktivt sätt med ledtrådsjakt och utställningar. I stora hallen finns en utställning om livet i Arktis.
Familjespår – lös uppdrag och mysterier erbjuder de yngre besökarna att utforska och upptäcka Nordiska museets spännande byggnad. Besökarna får möjlighet att bli deckare och söka efter tiden och hemliga ord bland utställningar och rekvisita.
Göteborgs Stadsmuseum erbjuder Digiseum – upplev stadsmuseet digitalt. Där kan man ta del av museets samlingar genom en mängd filmer, berättelser och nyheter online. Bland annat kan man se; Hur hamnade vi här? – tio filmer om Göteborgs historia och Om historiska pandemier. Museets basutställningar berättar om Göteborg och Västsveriges historia de senaste 12 000 åren. Det finns också Barnens museum som vänder sig till barn och deras vuxna.
Östgötateatern i Norrköping bjuder in till den digitala scenen och en mängd kortfilmer, uppläsning av dikter, noveller och romaner, kortkonsert och cirkusföreställning. Bland annat kan man lyssna på William Shakespeares komedi Slutet gott, allting gott. Den framförs som radioteater i tre delar.
Cirkusföreställningen Last Fish kan man se i originalversionen när den tidigare framfördes inför publik. Föreställningen innehåller nycirkus, musik, magi och en robot. Musik och akrobatik på hög höjd kan även upplevas i föreställningen Slagverkare mot väggen, som är ett samarbete mellan Östgötateatern och Norrköpings Symfoniorkester.
Norrlandsoperan erbjuder på deras webbsida möjligheter att streama operan Kärlek & politik på OperaVision. Föreställningen baseras på scener ur fyra operor av Verdi; Don Carlo, I Masnadieri, Louisa Miller och Giovanna d’Arco. Det går även att uppleva Norrlandsoperans symfoniorkester i mindre format i NO Sessions, bland annat framför de; Beethoven för tre och Mozart & Dvořák.
Kungliga Operan bjuder på konsert, opera och balett på deras digitala scen Operan Play. Under våren 2021 genomförs en serie konserter. Varje onsdag presenteras en konsert, först ut är sångaren och barytonen John Lundgren. Opera kan upplevas genom den inspelade Tosca Konsertant, som är en anpassad version av Puccinis opera. I rollen som Tosca ser vi Malin Byström. Dubbelföreställningen Stevenson/Lifar är en hyllning till den klassiska baletten med Kungliga Baletten. Föreställningen består av Suite en blanc och Three Preludes. På Operan Play visas också intervjuer och dokumentären Livet på Operan.
Många av de inspelade föreställningarna erbjuder närhet till scenartisterna som ibland uteblir i stora salonger. Men visst längtar vi efter att gå in i en salong full med folk, uppleva levande scenkonst och det alldeles unika mötet som sker under en föreställning när vi samlas tillsammans.
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.