Österrikes kansler: Andra virusvågen är här
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz rättar till sitt munskydd vid en presskonferens i Wien. Foto: Ronald Zak/AP/TT


Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz varnar för att landet är på väg in i en ny fas i pandemin, och uppmanar befolkningen att hålla sig till restriktionerna.

"Det vi upplever just nu är början på den andra vågen. Antalet smittade ökar varje dag", säger han i ett skriftligt uttalande till den österrikiska nyhetsbyrån APA.

För två veckor sedan rapporterades omkring 350 nya fall per dag i landet. Antalet har nu stigit till över 850, meddelar Kurz.

"Särskilt dramatisk är utvecklingen i Wien, där runt 50 procent av alla nya smittofall i Österrike rapporteras. Snart kommer vi att passera tusen nya fall om dagen", säger han.

Österrike, vars befolkning är något mindre än Sveriges, har klarat sig förhållandevis bra under pandemin, med drygt 750 dödsfall, jämfört med Sveriges nära 6 000. Antalet dagliga nya fall må oroa regeringen i Wien, men är avsevärt lägre än i vissa andra europeiska länder – Frankrike, som visserligen har mer än sju gånger så många invånare, rapporterade 10 000 nya fall i lördags.

I Sverige ser läget för närvarande något bättre ut: Folkhälsomyndigheten redovisar inte nya fall på helgerna, men rapporterade i fredags 311 nya fall.

I fredags tillkännagav Kurz att regeringen kommer att skärpa munskyddsreglerna. Från och med måndag måste österrikarna täcka mun och näsa i alla butiker och offentliga byggnader. Fram till nu har det räckt att ta på munskydd i mataffärer och i kollektivtrafiken.

(TT)