5 miljarder i stöd till enskilda firmor
Bland annat frisörsalonger ska få tillgång till stödet. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT


Regeringen föreslår ett stöd på fem miljarder kronor för att stötta enskilda firmor under 2020 och 2021.

Syftet med stödet är att hjälpa företag som tappat stora delar av intäkterna under pandemin, men som inte kunnat dra nytta av tidigare åtgärder, som korttidspermitteringar och omställningsstöd.

– Det har dröjt alldeles för länge för det här stödet att komma på plats. Centerpartiet har drivit den här frågan stenhårt under våren. Det kommer att träda i kraft under hösten för att hjälpa enskilda firmor som har det väldigt tufft. Det är en rättvisefråga och för att de här företagen ska ha en chans att överleva krisen, säger Annie Lööf, partiledare Centerpartiet, till TT.

"Inte först till kvarn"

Regeringens förslag föreslås träda i kraft så snart som möjligt och bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Cirka 46 000 företag uppges beröras av stödet, däribland kulturarbetare, hantverkare, frisörer och frilansare.

Företagen ska kunna få ersättning med 75 procent av omsättningstappet, förutsatt att de haft en omsättning på minst 200 000 kronor under föregående år. Stödet ska gå till att täcka förlorade intäkter från mars till juli i år.

Totalt uppskattas stödet till företagen landa på fem miljarder kronor, men enligt Lööf kommer mer att läggas ut om det behövs.

– Det är inte så att det är först till kvarn. De företag som har så här stora tapp kommer att få stöd, säger Annie Lööf.

– Den enskilt viktigaste åtgärden för landets företag är att pressa tillbaka smittan så att ekonomin kan komma igång, säger Annie Lööf. Arkivbild. Foto: TT

Utbetalningar under hösten

Som högst kommer 120 000 kronor att betalas ut per näringsidkare, som fördelas över inkomsttapp mellan månaderna mars till juli, enligt centerledaren.

– Målsättningen är att lagstiftningen ska vara på plats i mitten av oktober och att man ska kunna få den här utbetalningen under hösten, säger Lööf.

För många företag som nu går på knäna kommer de här insatserna att vara avgörande, konstaterar hon.

– Den enskilt viktigaste åtgärden för landets företag är att pressa tillbaka smittan så att ekonomin kan komma igång. Under tiden måste vi hjälpa krisande företag. Kraften att få igång ekonomin igen är genom att kunna konsumera som tidigare av de här företagen, säger Annie Lööf.

(Åsa Johansson/TT)