loadingMatsvinnet skulle kunna minskas, bland annat genom utökad kunskap om bäst-före-datumet, hävdar Livsmedelsverket (SLV). Foto: Santeri Viinamäki (CC BY-SA 4.0)
Matsvinnet skulle kunna minskas, bland annat genom utökad kunskap om bäst-före-datumet, hävdar Livsmedelsverket (SLV). Foto: Santeri Viinamäki (CC BY-SA 4.0)
Inrikes

Ökade kunskaper kan leda till minskat matsvinn

Sebastian Lindgren

Allt fler konsumenter är medvetna om konsekvenserna av matsvinn för plånbok och miljö. Likväl uppvisar många svenskar kunskapsluckor om matförvaring. Det visar en undersökning från Livsmedelsverket (SLV).

Mätningen visar att den grupp som slänger mest – unga 18 till 25 år – har bristande kunskaper när det gäller märkningar, förvaring och hur länge maten håller. De har i regel lägre kunskap om bäst-före-datumets betydelse, hur de ska förvara mat och hur länge tillagad mat håller. 

Just tillagad mat är – efter frukt, grönsaker och bröd – det vi slänger mest. Här skulle matsvinnet kunna minskas genom bättre kunskap, menar SLV. 

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingMatsvinnet skulle kunna minskas, bland annat genom utökad kunskap om bäst-före-datumet, hävdar Livsmedelsverket (SLV). Foto: Santeri Viinamäki (CC BY-SA 4.0)
Matsvinnet skulle kunna minskas, bland annat genom utökad kunskap om bäst-före-datumet, hävdar Livsmedelsverket (SLV). Foto: Santeri Viinamäki (CC BY-SA 4.0)
Inrikes

Ökade kunskaper kan leda till minskat matsvinn

Sebastian Lindgren

Allt fler konsumenter är medvetna om konsekvenserna av matsvinn för plånbok och miljö. Likväl uppvisar många svenskar kunskapsluckor om matförvaring. Det visar en undersökning från Livsmedelsverket (SLV).

Mätningen visar att den grupp som slänger mest – unga 18 till 25 år – har bristande kunskaper när det gäller märkningar, förvaring och hur länge maten håller. De har i regel lägre kunskap om bäst-före-datumets betydelse, hur de ska förvara mat och hur länge tillagad mat håller. 

Just tillagad mat är – efter frukt, grönsaker och bröd – det vi slänger mest. Här skulle matsvinnet kunna minskas genom bättre kunskap, menar SLV. 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024