loadingKalops bestående av både kött och grönsaker. De nya Nordiska näringsrekommendationerna kritiseras bland annat för att fokusera för mycket på vegetabilisk kost. Foto: Oussama El Biad
Kalops bestående av både kött och grönsaker. De nya Nordiska näringsrekommendationerna kritiseras bland annat för att fokusera för mycket på vegetabilisk kost. Foto: Oussama El Biad
Inrikes

LRF kritiskt till fokus på köttfri kost

Glenn Mattsing

Det tog inte lång tid innan de nya näringsrekommendationerna mötte kritik. I Norge har två forskare valt att lämna projektet. I Sverige har LRF varit mest kritiska då alltmer ska vägas in i kosten. Hur många goda syften får plats på en tallrik?

Vad som anses vara hälsosam mat, och vad som får utgöra rön i bland annat skolan, bygger i stor utsträckning på de Nordiska näringsrekommendationer (NNR), som i sin tur ligger till grund för Livsmedelsverkets kostråd. I år är det dags för nya rekommendationer och det tog inte lång tid innan de kritiserades.

Det som skiljer de nya rekommendationerna från tidigare års är att de omfattar mycket mer än bara kost. I en av rapporterna kan man läsa att man tagit hänsyn till jordbrukssektorns socioekonomiska situation. Ett redan komplicerat ämne med många intressenter ska alltså göras ännu mer komplext.

Så mycket kostade utredningen

Arbetet med att utforma nya Nordiska näringsrekommendationer startade redan i januari 2019 och ansvarig för den nya upplagan är Norska Helsedirektoratet.

Projektet har kostat 12,6 miljoner svenska kronor och finansieras av Nordiska ministerrådet med pengar från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. (Estland, Lettland, Litauen och Färöarna var inbjudna att medverka med representanter.)

– Det finns en stor grad av ”in-kind”-bidrag från hälsomyndigheter, livsmedelsmyndigheter och universitet, säger Jonathan Eng, projektledare vid Nordiska ministerrådet.

Nytt i denna version är att stor vikt lagts vid hållbarhet för matproduktion och konsumtion. Tio procent av budgeten utgörs av utredningar kopplade till hållbarhet, varav över hälften utbetalats till den brittiska tankesmedjan Chatham House.

Omkring 400 forskare anlitades som författare och granskare till de 85 rapporter som ligger till grund för rekommendationerna.

Källa: Helsedirektoratet

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingKalops bestående av både kött och grönsaker. De nya Nordiska näringsrekommendationerna kritiseras bland annat för att fokusera för mycket på vegetabilisk kost. Foto: Oussama El Biad
Kalops bestående av både kött och grönsaker. De nya Nordiska näringsrekommendationerna kritiseras bland annat för att fokusera för mycket på vegetabilisk kost. Foto: Oussama El Biad
Inrikes

LRF kritiskt till fokus på köttfri kost

Glenn Mattsing

Det tog inte lång tid innan de nya näringsrekommendationerna mötte kritik. I Norge har två forskare valt att lämna projektet. I Sverige har LRF varit mest kritiska då alltmer ska vägas in i kosten. Hur många goda syften får plats på en tallrik?

Vad som anses vara hälsosam mat, och vad som får utgöra rön i bland annat skolan, bygger i stor utsträckning på de Nordiska näringsrekommendationer (NNR), som i sin tur ligger till grund för Livsmedelsverkets kostråd. I år är det dags för nya rekommendationer och det tog inte lång tid innan de kritiserades.

Det som skiljer de nya rekommendationerna från tidigare års är att de omfattar mycket mer än bara kost. I en av rapporterna kan man läsa att man tagit hänsyn till jordbrukssektorns socioekonomiska situation. Ett redan komplicerat ämne med många intressenter ska alltså göras ännu mer komplext.

Så mycket kostade utredningen

Arbetet med att utforma nya Nordiska näringsrekommendationer startade redan i januari 2019 och ansvarig för den nya upplagan är Norska Helsedirektoratet.

Projektet har kostat 12,6 miljoner svenska kronor och finansieras av Nordiska ministerrådet med pengar från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. (Estland, Lettland, Litauen och Färöarna var inbjudna att medverka med representanter.)

– Det finns en stor grad av ”in-kind”-bidrag från hälsomyndigheter, livsmedelsmyndigheter och universitet, säger Jonathan Eng, projektledare vid Nordiska ministerrådet.

Nytt i denna version är att stor vikt lagts vid hållbarhet för matproduktion och konsumtion. Tio procent av budgeten utgörs av utredningar kopplade till hållbarhet, varav över hälften utbetalats till den brittiska tankesmedjan Chatham House.

Omkring 400 forskare anlitades som författare och granskare till de 85 rapporter som ligger till grund för rekommendationerna.

Källa: Helsedirektoratet

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024