(TT)
Drygt 1 800 personer har svarat på en enkät kring hemberedskap och försvarsvilja, genomförd i samarbete mellan SCB och FOI.
Svaren redovisas i rapporten "Den svenska allmänhetens hemberedskap och försvarsvilja".
Hemberedskap handlar om hur länge man klarar sig utan tillgång till exempelvis el, vatten eller möjligheten att handla mat i butiken. Kan mätas på två huvudsakliga sätt:
Självskattning av möjligheterna, där de tillfrågade själva får värdera sina möjligheter. Fördelen med den metoden är att de som tillfrågas vet vad som finns i deras närhet. Nackdelen är att människor är dåliga på att göra självskattningar.
Att fråga efter faktiska resurser, om det exempelvis finns ett alternativt sätt att laga mat om elen försvinner, till exempel i ett spritkök. Fördelen är att de tillfrågade vet vad som finns i deras hem. Nackdelen är att man bara får svar på det man frågar efter, utan att få tilläggsinformation.
Försvarsvilja kan beskrivas som benägenhet att handla på ett visst sätt eller ha en viss åsikt i ett försvarsrelaterat syfte. Det kan vara att ställa upp med vapen i hand, att gå till jobbet på en förskola för att ta hand om soldaternas barn eller att bara tycka att Sverige ska försvara sig med vapen. Försvarsviljan har mätts på tre nivåer:
Allmän försvarsvilja – om man anser Sverige ska göra väpnat motstånd.
Personlig försvarsvilja – vad man själv vill göra.
Understödjande försvarsvilja – exempelvis delta i finansiering av militärt försvar.