loadingMonica Odlare, professor i miljöteknik vid Mälardalens universitet, och Malin Rosqvist, programchef på Vinnova. Foto: Henrik Mill
Monica Odlare, professor i miljöteknik vid Mälardalens universitet, och Malin Rosqvist, programchef på Vinnova. Foto: Henrik Mill
Inrikes

Återvunnet vatten ska skapa en mer hållbar matproduktion

Lotta Svedin

Vatten är nödvändigt för allt liv på jorden. På många platser, även i Sverige, är det brist på dricksvatten; samtidigt används det värdefulla dricksvattnet också till bevattning av odlingar och inom processindustrin.

Att vi måste ändra sättet som vi använder dricksvatten på är nog de flesta överens om. Vi kan inte fortsätta använda det så som vi gör i dag.

I ett försök att hitta en lösning på en del av dagens ”vattenslöseri” ska ett nytt forskningsprojekt startas vid Mälardalens universitet. Projektets mål är att hitta effektiva metoder för att omvandla industriellt processvatten och avloppsvatten till en värdefull resurs som kan användas i matproduktionen samtidigt som det minskar användningen av konstgödsel.

Vatten

Det finns cirka 1 400 000 000 000 miljarder liter vatten på jorden, men det är bara en liten del som går att använda som dricksvatten. 

De senaste åren har den goda tillgången på vatten ändrats på många platser.

I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. 

60 liter för personlig hygien.

30 liter för toalettspolning.

15 liter för disk.

15 liter för tvätt.

10 liter för mat och dryck. 

10 liter övrigt. 

Kommunalt vatten används bland annat till tvätt, till att spola toaletter, fylla badbassänger och inom industrin.

Källa: Svenskt Vatten

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingMonica Odlare, professor i miljöteknik vid Mälardalens universitet, och Malin Rosqvist, programchef på Vinnova. Foto: Henrik Mill
Monica Odlare, professor i miljöteknik vid Mälardalens universitet, och Malin Rosqvist, programchef på Vinnova. Foto: Henrik Mill
Inrikes

Återvunnet vatten ska skapa en mer hållbar matproduktion

Lotta Svedin

Vatten är nödvändigt för allt liv på jorden. På många platser, även i Sverige, är det brist på dricksvatten; samtidigt används det värdefulla dricksvattnet också till bevattning av odlingar och inom processindustrin.

Att vi måste ändra sättet som vi använder dricksvatten på är nog de flesta överens om. Vi kan inte fortsätta använda det så som vi gör i dag.

I ett försök att hitta en lösning på en del av dagens ”vattenslöseri” ska ett nytt forskningsprojekt startas vid Mälardalens universitet. Projektets mål är att hitta effektiva metoder för att omvandla industriellt processvatten och avloppsvatten till en värdefull resurs som kan användas i matproduktionen samtidigt som det minskar användningen av konstgödsel.

Vatten

Det finns cirka 1 400 000 000 000 miljarder liter vatten på jorden, men det är bara en liten del som går att använda som dricksvatten. 

De senaste åren har den goda tillgången på vatten ändrats på många platser.

I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. 

60 liter för personlig hygien.

30 liter för toalettspolning.

15 liter för disk.

15 liter för tvätt.

10 liter för mat och dryck. 

10 liter övrigt. 

Kommunalt vatten används bland annat till tvätt, till att spola toaletter, fylla badbassänger och inom industrin.

Källa: Svenskt Vatten

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024