I ett av världens mest teknologiskt avancerade länder är det fortfarande lång väg kvar för det "digitala totalförsvaret".
Nästa år är det dessutom val i Sverige och säkerhetsorganen betonar ökad medvetenhet och utbildning.
– Det handlar om att reducera sårbarheten när det är svårt att göra något åt själva hoten, säger Säpochefen Anders Thornberg under ett seminarium i Almedalsveckan i Visby.
Efter attackerna mot valsystemen i bland annat USA och Frankrike har Säpo nu pratat med säkerhetsorganisationerna i regeringen, riksdagen och de åtta riksdagspartierna för att uppdatera om riskerna.
Säpo har dessutom särskilt ansvar för 500 verksamheter i landet som anses särskilt skyddsvärda, och det fortsätter brista i säkerhetstänkandet på sina håll, enligt Thornberg.
– Man tar inte frågorna på tillräckligt stort allvar.
"Bara intressen"
Jämfört med för ett år sedan har läget ändå stabiliserats eller kanske till och med förbättrats något, enligt Thornberg - som också pekar på "elefanten i rummet" när det gäller var hoten främst kommer ifrån.
– Det är Ryssland, Kina och Iran. Men det finns inga vänner, det finns bara intressen.
Dag Hartelius, chef för Försvarets radioanstalt (FRA), säger att avancerade skyddssystem ändå placeras ut på de mest skyddsvärda verksamheterna, och pekar på att det viktigaste är att inte känna uppgivenhet.
– Även om vi inte kan skydda oss mot allt kan vi hela tiden bli bättre, så att vi kan utveckla ett digitalt totalförsvar.
"Förlorar kontrollen"
Han, liksom Thornberg och Gunnar Karlson, Militära underrättelse- och säkerhetstjänstens chef, betonar vikten av ständig medvetenhet och utbildning hos både offentliga och privata verksamheter.
– Vi har tagit väldigt viktiga steg om insikten kring frågornas betydelse det senaste året, säger Karlson.
Ett stort problem, påpekar Hartelius, är verksamheter som lägger ut driften av sina IT-system på entreprenad.
– Man förlorar kontrollen över det som händer.
(TT)