Ännu en S-politiker får gå efter falskt inlägg
Foto: Pexels


Ytterligare en lokal S-företrädare får lämna sina uppdrag efter att ha spridit falsk information om M och SD på arabiska.

Partiet har sedan tidigare vidtagit åtgärder mot två lokalpolitiker.

En kvinna som sitter i kommunfullmäktige i en kommun i Västsverige har, precis som i flera andra uppmärksammade fall, spridit falsk information om Moderaterna och Sverigedemokraterna. Inlägget har skrivits på en Facebooksida som pryds av S-loggan, vilket upptäcktes av journalisten och opinionsbildaren Galaxia Ima Elias.

"Inte med oss att göra"

Kvinnan har erkänt tilltaget. Lokala partiföreträdare uppger att hon i praktiken redan har lämnat sina uppdrag inom partiet, men att det skedde först efter att kommunlistan hade spikats i mars i år. Hon står med på listans nedre halva och valdes in i kommunfullmäktige i valet 2014, som en av ett 40-tal ledamöter.

– Hon är djupt ångerfull. Det här har inte alls med oss att göra, det var hennes eget initiativ, säger den lokala S-ordföranden till TT, som formellt ska skilja kvinnan från hennes uppdrag för partiet.

– Vi beklagar djupt att detta har hänt och det är inget som vi står bakom på något vis.

Facebookinlägget i fråga är till stora delar samma som i de andra fall som har uppmärksammats. Det är skrivet på arabiska och innehåller bland annat innehållit felaktiga påståenden om att M och SD vill stänga moskéer och islamiska begravningsplatser.

Manar till vaksamhet

Socialdemokraternas presschef Håkan Gestrin säger i ett skriftligt uttalande till TT att man meddelat hela partiorganisationen att vara vaksamma på om meddelanden som dessa sprids av aktiva.

"Partidistrikten fattar därefter beslut om lämpliga åtgärder från fall till fall. Vad det gäller kandidaten i (den aktuella orten) så meddelade vederbörande redan i somras att hon inte avser fullfölja sin kandidatur och har i dag av Socialdemokraterna lokalt uppmanats att lämna in en formell avsägelse", skriver han.

"Vi vill ha en valrörelse fri från lögner och förväntar oss att våra kandidater lever upp till de krav vi ställer."

M efterlyser fler

En annan lokal S-politiker lämnade tidigare på onsdagen sina uppdrag efter att ha spridit vidare falsk information om M och SD på Facebook. Redan under tisdagen tvingades personen som ursprungligen skrev inlägget, också denna en S-märkt politiker, att dra tillbaka sin kandidatur efter att inlägget uppmärksammats.

Flera högt uppsatta socialdemokratiska politiker har reagerat kraftfullt på händelsen. Bland annat statsminister Stefan Löfven som i Expressen uttryckt att inlägget var "fullständigt oacceptabelt".

Samma tidning rapporterar att Moderaternas vice partisekreterare Anders Edholm i ett internmejl uppmanar hela partiorganisationen att hitta och rapportera in misstänkt desinformation om partiets politik.

(TT)

Vildhundarna vill ta elefantungen men mamman ingriper – otrolig urkraft

Val 2018 – Utmanarna till riksdagen