S-politiker spred lögner om SD och M på arabiska
Foto: Skärdump/Facebook


Socialdemokraterna i Sävsjö har spridit falska påståenden om Sverigedemokraterna och Moderaterna på en arabiskspråkig Facebook-sida.

Debattören Rebecca Weidmo Uvell var den som var först med att uppmärksamma nyheten på sin blogg på måndagskvällen. Detta efter att journalisten och entreprenören, Galaxia Elias, upptäckte inlägget på Facebook-sidan.

Moderaterna i Jönköpings län har nu polisanmält S, rapporterar SVT Nyheter.

På ett Facebook-inlägg går det bland annat att läsa på arabiska att SD och M vill stänga moskéerna och förbjuda slöja för de under 18 år. Vidare hävdas det att de båda partierna vill utvisa ett stort antal flyktingar och begränsa bidrag till invandrare och muslimer.

Den socialdemokratiska politikern som skrev inlägget har nu dragit tillbaka sin kandidatur.

Socialdemokraternas presschef, Håkan Gestrin, säger till Expressen att detta ”är fullständigt oacceptabelt” och att sådana ”lögner inte hör hemma i en svensk valrörelse”.

Samtidigt säger Thomas Gustavsson, ombudsman för S, att politikern som skrev inlägget är ”mycket ångerfull”.

Malin Wengholm, ordförande för Moderaterna i Jönköpings län, säger att det ”är djupt oroande att ett parti bedriver valkampanj genom att ljuga, misstänkliggöra och smutskasta”.

Moderaternas partisekreterare säger till Expressen att han förväntar sig att Stefan Löfven och S ”går till botten med det här”.

Jimmie Åkesson, SD:s partiledare, säger till tidningen att det som hände är skrämmande. Samtidigt beskyller han Socialdemokraterna för att deras valrörelse ”tycks bygga på att ljuga om andra partier”.

Facebook-inlägget som skrevs av S-företrädaren är riktat till ”nyanlända och de redan medborgare med arabiskt ursprung och andra somalier och muslimer i allmänhet”.

I inlägget anklagar han M och S att de vill förbjuda halalkött, stänga alla muslimska skolor och avskaffa ”all ekonomisk hjälp som går till nyanlända”.

”Vi ber alla svenskar och i synnerhet med invandrarbakgrund att rösta på socialdemokraterna (S) eller vänsterpartiet (V) eller åtminstone miljöpartiet, eftersom det är mindre skadligt mot invandrare och muslimer i synnerhet”, står det i inlägget.

Debattören Rebecca Weidmo Uvell och journalisten och entreprenören Galaxia Elias uppmärksammade det omstridda Fabebook-inlägget på måndagskvällen.

Weidmo Uvell skriver på sin blogg att det är bra att Socialdemokraterna nu tar ansvar. Samtidigt är skadan ”redan skedd” understryker hon.

”Nu sprids texten från deras arabiska sida i Sävsjö som en löpeld online och via ren copy paste kan man hitta den på andra sidor.”

Hon skriver att man till exempel kan hitta den på Islamiska Center Alingsås, Arab in swedish och Tunisier i Sverige.

Weidmo Uvell skriver också att S-företrädaren som skrev inlägget har gjort det på en officiell webbsida för Socialdemokraterna i Sävsjö. Den är ”upplagd i januari 2018 och sanktionerad av den lokala partiföreningen. Syftet var att sprida sossekampanj på arabiska.”

Thomas Gustavsson säger till SVT att sidan startades av personen som har skött hemsidan men att den inte ägs av Socialdemokraterna.

Vildhundarna vill ta elefantungen men mamman ingriper – otrolig urkraft

Val 2018 – Utmanarna till riksdagen