Rebecca Weidmo Uvell: S stryper debatten på Facebook


Bloggaren och debattören Rebecca Weidmo Uvell tycker inte att Socialdemokraterna lever som de lär. Enligt henne pratar de om en öppen och fri debatt samtidigt som de censurerar hennes inlägg på deras officiella Facebook-sidor. Flera som följer henne säger också att de blir blockerade.

Weidemo Uvell har vid flera tillfällen testat att kommentera nyligen publicerade inlägg på Socialdemokraternas Facebook-sida som har 153 000 gillare och 148 000 följare.

Hon skriver på sin blogg att man dock inte raderar kommentarerna utan döljer dem från tidslinjen, vilket man kan göra som administratör för sidan.

Socialdemokraterna i Malmö, Socialdemokraterna i Region Skåne och Socialdemokraterna i Örebro döljer också hennes kommentarer på sina Facebook-sidor.

Den 16 juni skrev hon ett inlägg som löd: ”I vilka skolor har rektorn vinstkrav?”

”Men bara någon kvart senare ser man inte min kommentar, om man inte är jag, eller är någon av mina vänner på Facebook. Bilden har jag fått från en källa som jag inte är privat vän men och som därför fungerade som länk för att jag skulle kunna bevisa det jag misstänkt”, skriver hon på sin blogg.

”Ser man på inlägget som helhet är det 38 kommentarer, när skärmdumpen togs. Men när jag räknar får jag det till inte ens hälften. Jag kan bara se 16 kommentarer och då är min kommentar inräknad.”

Enligt henne skrev hon inget som kan anses som stötande. Hon anser samtidigt att Socialdemokraterna håller sin Facebook-sida ”enbart positiv. Inte en enda negativ eller kritisk kommentar.”

Hon ger flera exempel på sin blogg om kommentarer som döljs på tidslinjen. Bland annat kommenterade hon en bild med texten ”Fler nyanlända kommer snabbare i jobb”. Efter ett tag var inlägget borta.

En person skriver i en kommentar på Weidemo Uvells sida att hon ser hennes kommentarer. Weidmo Uvell svarar att administratören har hävt spärren ”dold” på S Facebook-sidas Hjälpcenter.

”Då har de tagit bort dold. Det är bara att klicka i. Det är därför jag tagit dumpar ser du. För att de kan ta bort spärren när som helst. Och nu har inlägget legat ute i ett antal timmar så...... I rest my case”, skriver Weidmo Uvell som kommentar till henne.

På hennes Facebook-sida är det flera av hennes följare som också säger att deras kritiska kommentarer blockeras på Socialdemokraternas Facebook-sida.

”Vi har alltså ett regeringsparti som på sitt stora officiella konto, där man bedriver en viktig del av valrörelsen, aktivt sitter och censurerar samtliga kritiska kommentarer. Så att bara de positiva finns kvar”, skriver hon.

Socialdemokraterna har tidigare hamnat i hetluften då SVT i januari avslöjade att två medarbetare i partiet har stängts av efter att de via trollkonton spridit satirbilder om politiska motståndare.

Skidåkare stöter på ovanligt djur i skogen – se deras reaktioner

Slav under kommunismen