Trots unika förutsättningar är bara en bråkdel av de öländska fornborgarna och husgrunderna utgrävda. I förhoppning om att få veta mer om hur människor hanterade kriser och konflikter i det förflutna ska man nu undersöka den öländska historien.
I år startar projektet Kris, konflikt och klimat – Samhällsförändring i Skandinavien år 300–700. Projektet är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Kalmar läns museum och Linnéuniversitetet. Det ska pågå i åtta år och fokuserar på Ölands historia under en tid som präglades av klimatkriser, pesthärdar och konflikter. Ludvig Papmehl-Dufay, docent i arkeologi vid Linnéuniversitetet och Jan-Henrik Fallgren, docent i arkeologi vid Uppsala universitet och forskare på Kalmar läns museum gästar Kalmar läns museum för att berätta mer om projektet.
Ludvig Papmehl-Dufay berättar att åren 400–450 e.Kr., en del av det man kallar folkvandringstiden, länge betraktats som en krisperiod av arkeologer. Under denna tid verkar det ha skett en avmattning av bebyggande; man startade inga nya odlingsmarker och gårdarna verkar ha övergetts.