Reglerna för säkerhetsprövningar behöver förtydligas, enligt regeringens utredare. Koppling till utlandet ska beaktas enligt lag, föreslås bland annat.
Utredaren Cathrine Lilja Hansson föreslår att en lista införs i lag för vad som bör kollas när personer söker säkerhetsklassade tjänster exempelvis inom polisen.
Listan ska finnas i säkerhetsskyddslagen, och det som ska ingå är bland annat brottslighet, samröre med kriminella, terroristorganisationer eller extremister, ekonomiska förhållanden, missbruk, hälsotillstånd och anknytning till utlandet.
Att anknytning till utlandet eller dubbelt medborgarskap ska vägas in är något som Säpo tryckt på.
Högt hot
Säpo har pekat på att hotet från främmande makt är högt i Sverige och att auktoritära stater som Ryssland, Kina och Iran agerar allt mer offensivt.
Redan i dag är dubbelt medborgarskap en faktor som tas i beaktande men regeringen har ansett att riktlinjerna behöver bli tydligare.
Utredaren vill dock inte särskilt peka ut utländsk anknytning utan har valt att ta ett bredare grepp.
– Ekonomi kan vara lika viktigt, om man är i ekonomiskt trångmål eller är spelmissbrukare till exempel. Det kan lika väl vara sådana faktorer som avgör att man inte är lämplig för ett arbete, säger Lilja Hansson.
Gunnar Strömmer framhåller att det i förslagen inte finns något som innebär att personer med anknytning till utlandet per automatik ska sorteras bort.
– Det har varit en självklar utgångspunkt för regeringen att kvalificerade och duktiga personer som inte utgör en säkerhetsrisk också ska kunna komma ifråga för anställningar i säkerhetskänsliga verksamheter, oavsett vad man har för ursprung, säger han.
Stänga av
Utredaren föreslår vidare att det ska gå att stänga av en statligt anställd med anledning av ett säkerhetsprövningsbeslut. I dag saknas i princip lagstöd för detta.
De nya reglerna ska enligt förslaget träda i kraft den 1 juni 2026.
Ytterligare ett förslag är att arbetstagare ska kunna överklaga ett säkerhetsprövningsbeslut, vilket inte är möjligt i dag. Men hur det ska gå till behöver utredas ytterligare, enligt utredaren.