Varför är jag frusen? – Fråga doktor Kong
Frusenhet kan bero på yangbrist, enligt kinesisk medicin.


Om man fryser ovanligt mycket kan det bero på att kroppen har yang-brist, enligt traditionell kinesisk medicin.

Fråga: Jag är ofta frusen. När andra tycker det är varmt tycker jag det är kallt. Jag avskyr vintern för jag blir nedstämd och dämpad av att behöva utstå kyla. Vad kan det bero på att jag är frusen? Vad kan jag göra åt det? Mvh Mimmi

Svar: Kinesisk medicin tror att människors kroppar har olika natur. De som är frusna är det ofta på grund av yang-brist i sin natur.

Man kan få yang-brist på grund av hög ålder eller på grund av ohälsosamma livsvanor, som till exempel träning på olämpliga tider, att man ofta somnar sent, att man inte har på sig tillräckligt med kläder vid kallt väder eller att man äter och dricker kallt.

Yang är som en liten sol i kroppen. Om man har brist på yang är inte kroppens ”eld” tillräcklig. Detta kommer att framkalla symptom i form av frossa, särskilt i de nedre extremiteterna.

Kylans natur är bland annat att du kan stelna till och stagnera som vid försämrad blodcirkulation, dras samman och krympa. Kyla får energikanaler i kroppen att stagnera, orsakar blodstasis och meridianblockeringar, leder till smärta och andra symptom.

Särskilt kvinnor som har menstruation bör skydda sig från kyla, och inte äta eller dricka kallt. Kyla kan nämligen stanna på en djupare nivå. Kyla är en viktig orsak till många kvinnliga besvär, såsom oförklarlig barnlöshet, premenstruellt syndrom (pms), mensvärk, polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), myom och cystor.

Jag behandlar många kvinnobesvär med principen av att stödja yang och ta bort kyla. Ofta kan symptomen bli bättre efter 2-3 behandlingar. Även myom och cystor kan minska eller försvinna efter 1-2 månaders behandlingar.

För att motverka kyla behöver man stödja yang i kroppen. För att göra det behöver man ha harmoniska levnadsvanor. Man bör äta livsmedel som är varma i sin natur. Till exempel kan man äta ingefärssoppa. Ingefära kan värma den kalla, men man bör inta den på förmiddagen, inte på kvällen, eftersom ingefära kan ha en negativ inverkan på kroppens lugna situation under natten.

Doktor Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

Doktor Kong svarar på frågor av allmän karaktär utifrån TKM. Skicka din fråga till doktorkong@epochtimes.se

Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska.

Doktor Kong håller ofta kurser runtom i landet. Läs mer om kursen på Benjamin Kongs hemsida.

 

Skidåkare stöter på ovanligt djur i skogen – se deras reaktioner

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?