Uniformerad tullpersonal som gör kontroller vid gränserna fick i år rätt att bära tjänstepistol. Men den nya beväpningen har inte bara gett önskad skyddseffekt för tullarna - den innebär också att de inte kan korsa gränserna till våra grannländer.
Lokala medier rapporterade i höstas att svenska poliser inte längre får korsa gränsen till Norge, efter att hotnivån i grannlandet sänkts och norska poliser återgått till att inte bära skjutvapen.
Problemet är också en verklighet för svenska Tullverkets uniformerade personal som sedan tidigare i år fått rätt att bära skjutvapen.
– Det var den första november vi började beväpna oss i våra uniformerade verksamheter. Och då kan vi inte åka över gränsen varken i Norge, Danmark och troligtvis inte Finland heller, säger Stefan Granath, biträdande avdelningschef vid Tullverket.
Långa omvägar
Sverige och Norge har en kontrollzon för tullsyften som går 15 kilometer in i vardera landet men den kan de svenska beväpnade tullarna inte längre åka in i. I stället måste de stå precis vid gränspassagen.
Den svenska beväpningen har också skapat en annan logistisk utmaning längs den norska gränsen – som leder till långa omvägar.
– Om jag har stått på en gränspassage och ska åka till nästa kan den närmaste vägen vara att åka in i Norge och sedan ta sig tillbaka. Du kan spara timmar på att inte behöva åka in i Sverige, säger Stefan Granath.
De svenska tullarna kan inte heller längre åka över Öresundsbron och hoppa på tåget vid Kastrup för att kontrollera tåg på väg in i Sverige.
– Där säger Danmark "Nej, ni får inte komma över med ett skjutvapen på dansk sida".
Försvårar kontroll
Tullpersonalen får i stället göra kontroller först på den svenska sidan, vilket kan vara svårare.
– Många människor går då av vid ett tillfälle, vilket betyder att du har väldigt lite tid på dig att göra kontrollen och välja vem eller vilka som ska kontrolleras.
När det gäller gränsen mot Finland, där den enda aktuella gränspassagen är Haparanda, så har de svenska tullarna där ännu inte fått sin beväpning. Men när den kommer blir det samma upplägg som vid gränserna mot Norge och Danmark.
– Än så länge har vi sagt att vi åker inte över beväpnat på finsk sida, säger Granath.
Trots rörlighetsproblemen så är möjligheten för uniformerad tullpersonal att bära vapen något som Tullverket är nöjda med.
– Det har varit jättebra för oss men vi får tänka till lite och måste ändra vart vi gör kontroller. Vi har bara en lite mindre yta att röra oss på.