Ett parlamentsval präglat av rädsla och som inte lever upp till demokratiska spelregler. Det säger Per Eklund som lett en delegation med valobservatörer i Georgien.
– En del fusk skedde säkert på valdagen, men framförallt skedde det innan.
Det officiella valresultatet, seger för regeringspartiet Georgisk dröm med nära 54 procent av rösterna, har ifrågasatts av oppositionen och stora delar av västvärlden.
På måndagskvällen samlades tiotusentals för att demonstrera utanför parlamentet i huvudstaden Tbilisi.
Per Eklund, tidigare EU-ambassadör i Georgien, är nyss hemkommen från landet, där han lett en delegation valobservatörer från tankesmedjan National Democratic Institute (NDI).
Med sig har han vittnesmål om trakasserier, hot, röstköp och beslagtagna id-kort. Dels på valdagen. Men än viktigare, säger han, är vad som hänt innan.
"Har sina agenter"
Georgien är ett fattigt land där regeringspartiet, enligt Eklund, skapat och kontrollerar stora mängder "delvis konstgjorda jobb".
– Det finns mängder av vittnesmål om hot som går ut på att "vi vet att din bror jobbar där och där och om du inte röstar för oss så blir han av med jobbet". Folk vet att de har sina agenter och att man riskerar sitt jobb om man inte röstar rätt. Valet har präglats av rädsla hela vägen fram till valdagen, säger han.
– Problemet är att kunna bevisa det här, eftersom få är beredda att träda fram.
Oberoende medier publicerar bilder som bland annat sägs visa hur en man proppar en låda full med valsedlar. Men 90 procent röstade i moderna vallokaler där den typen av fusk inte är möjligt, betonar Eklund, som tror att valresultatet i sig kan vara korrekt.
– Det är hela processen som leder fram till valet som är felaktig och odemokratisk. Georgisk dröm kontrollerar alla stora medier, rättsapparaten och använder sina administrativa resurser.
Turbulent
Några dagar före valet tillkännagav Georgisk dröm en stor donation till kyrkan. Kort därpå gick den georgiska patriarken ut och uppmanade kyrkans medlemmar att rösta för "varaktig fred" och "kristna traditioner" – enligt Eklund otvetydigt "teckenspråk" för regeringspartiet.
Per Eklund ser dystert på Georgiens framtid.
– 80–90 procent av befolkningen har i alla år har varit tydliga med hur de vill att landet ska utvecklas: mot Europa. Vad Georgisk dröm än säger tyder allt på att det inte är deras huvudprioritering. Man pratar om att bannlysa oppositionspartier. I kombination med ett samhälle där man lätt tar till gatorna tror jag att det kommer att vara turbulent ett bra tag framöver. Vi har bara sett början.