En skattesmäll hotar de bostadsrättsägare som förändrat bostadens yta, exempelvis efter att ha köpt grannlägenheten. Detta sedan Skatteverket gjort ett så kallat rättsligt ställningstagande.
Alla som tänker utöka lägenhetens bostadsyta, exempelvis genom att köpa grannlägenheten eller ett vindsförråd, bör tänka sig för en extra gång, skriver Svenska Dagbladet.
Skatteverket har nämligen klargjort dess syn på saken och i förekommande fall riskerar bostadsrättsinnehavaren att behöva betala reavinstskatt på hela bostadens marknadsvärde, trots att ägaren inte sålt utan snarare köpt bostadsyta. Samma sak kan inträffa om en större lägenhet delas upp i två mindre.
– Om man gör väsentliga förändringar av bostaden, antingen genom att man införlivat eller avyttrat en del av bostaden, så har upplåtelseavtalet för bostaden förändrats och då menar vi att man egentligen sålt den gamla bostaden och köpt en ny, varför man ska betala reavinstskatt, säger Olof Wallin, rättslig expert på Skatteverket till TT.
Enligt myndigheten ska förändringen vara ”väsentlig” för att regeln ska gälla.
– Det blir en bedömning från fall till fall. Vi kommer inte att söka efter liknande förändringar bakåt i tiden. Det är bostadsrättsföreningens skyldighet att skicka in kontrolluppgifter över dessa förändringar och det är först då detta kan bli aktuellt, säger Olof Wallin.
(TT)
Exempel på hemsidan |
Skatteverkets rättsliga ställningstagande finns att läsa på Skatteverkets hemsida. Ställningstagandet har rubriken: Förändring av villkoren för upplåtelse av en privatbostadsrätt. I ställningstagandet finns även ett antal exempel. |