Högsta domstolen i USA godkänner enhälligt förslaget att förbjuda Tiktok i landet. Nu ligger saken i knät på den tillträdande presidenten Donald Trump.
En tidsfrist för kinesiska Bytedance att sälja Tiktok till en ägare i USA går ut på söndag. Annars ska tjänsten förbjudas, på grund av säkerhetsoro kring plattformens band till Kinas diktatoriska regim.
Bakgrunden är att Tiktok anklagas för att ge Kina en möjlighet att spionera på de 170 miljoner amerikanska användarna och samla in information om dem. USA anser också att Tiktok är en kanal för att sprida propaganda, vilket Bytedance har tillbakavisat.
Nu skriver högsta domstolen att Tiktok visserligen ger över 170 miljoner amerikaner en möjlighet att uttrycka sig inom en gemenskap, men tillägger också:
"Kongressen har bestämt att försäljning är nödvändig för att ta itu med dess väl underbyggda nationella säkerhetsfarhågor angående Tiktoks datainsamlingsmetoder och relation med en utländsk motståndare."
Kan straffas
Både avgående president Joe Biden och Trump har signalerat att man inte omedelbart kommer att tillämpa förbudet. Å andra sidan har Tiktok sagt att den populära tjänsten ändå kan komma att stängas av.
Trump uppger på sin sociala medieplattform Truth Social att han på fredagen diskuterat bland annat frågan om Tiktok i ett telefonsamtal med Kinas president Xi Jinping.
Enligt den lag som behandlar förbudet kan tjänsteleverantörer som Google och Apple straffas om de fortsätter att erbjuda Tiktok efter att tidsfristen löpt ut på söndag.
"Hitta en politisk lösning"
Tiktoks öde ligger nu i händerna på Trump, som svärs in på måndag – ett dygn efter att tidsfristen löpt ut.
I december bad Trump högsta domstolen sätta lagen i väntläge för att få "möjligheten att försöka hitta en politisk lösning på de frågor som är aktuella i ärendet".
Trump kan visserligen välja att inte genomdriva lagen, men det är oklart om det i så fall innebär att tjänsteleverantörerna klarar sig undan från rättsliga följder.
Med förbudet skulle regeringen kunna uppmana Google och Apple att ta bort Tiktok från sina appbutiker, vilket förhindrar nya nedladdningar. Appen skulle i så fall finnas kvar för dem som redan är användare i USA – om inte Tiktok blockerar deras åtkomst.