Omkring 1 700 personer kommer att jobba kvar i de konkursade Northvoltbolagen i Sverige, enligt konkursförvaltaren Mikael Kubu. Skellefteå vill att regeringen stöttar kommunen efter beskedet.
Utöver de 1 700 som blir kvar i Sverige tillkommer anställda i utländska bolag.
"Övrig personal kommer bli arbetsbefriade och underrättelse härom kommer att skickas ut till berörda personer med start under morgondagen", skriver Kubu i en skriftlig kommentar till TT.
Han skriver också att det trots stora neddragningar är det positivt att verksamheten i viss utsträckning kan fortgå "vilket sannolikt är avgörande för att kunna sälja verksamheten helt eller delvis".
"Kan inte stänga dörren"
Enligt Mikael Kubu har Northvolts konkursbon kunnat träffa en principöverenskommelse med närmast berörda parter gällande finansiella garantier för den fortsatta driften.
"Denna principöverenskommelse kommer formaliseras under de närmaste dagarna", skriver han.
Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå, säger att beskedet är "kännbart". Han vill att regeringen ska hjälpa konkursförvaltaren med att hålla igång produktionen "och så småningom också hitta en ny ägarkonstellation för batterifabriker i Skellefteå".
– En regering kan inte stänga dörren för den gröna omställningen och batteriproduktion i Sverige, det vore ett geopolitiskt och ett geoekonomiskt misslyckande både för Sverige och Europa. Man kan heller inte lämna en enskild kommun själv i en så exceptionell händelse som det här är, säger Burman på en pressträff.
"Bättre än noll"
De anställda vid Northvolt i Skellefteå fick vid ett möte på måndagen besked om att endast 1 200 av de totalt omkring 3 000 i staden kommer att få jobba kvar, enligt uppgifter till Norran.
"1 200 anställda är bättre än noll", sade konkursförvaltaren Mikael Kubu till de anställda enligt en inspelning som Affärsvärlden tagit del av.