Tusentals flyktingar på väg norrut har fastnat i Budapest. Myndigheterna släpper inte ombord dem på tågen trots att de har biljett. Nu kräver landets oppositionella partier att myndigheterna tar sitt ansvar.
Området utanför och runt Keletistationen i Budapest är överfullt av frustrerade flyktingar. De har biljetter till tågen men saknar de rätta dokumenten. Luften stinker av urin och svett när 2 000 förtvivlade människor trängs på en liten yta utan tillgång till ordentliga toaletter och begränsat med vatten. Polisen blockerar ingången till stationen och släpper bara fram turister och ungerska medborgare, rapporterar Sveriges Radio (SR).
Hjälpen till flyktingarna kommer helt från frivilliga. Den stora hjälpviljan är överraskande. Tamas Lederer är en av organisatörerna och han sade till SR att ungrarna inte direkt är kända för sitt sociala engagemang.
Runt 50 000 flyktingar från Syrien, Irak och Afghanistan har kommit till Ungern bara i augusti. Fram tills igår har de fått åka vidare till Tyskland och Österrike. Då började polisen kräva EU-visum för att de skulle bli insläppta på stationen. Enligt regeringen tillämpar man EU:s asylregler när flyktingarna hindras gå ombord på tågen för vidare resa till ett annat EU-land, rapporterar TT.
Oppositionspartier kräver insats
Enligt ungerska dailynews.com kräver det oppositionella Socialistpartiet att regeringen måste hjälpa migranterna. Ett annat oppositionsparti, Demokratiska koalitionen, säger att Budapests borgmästare är ansvarig för situationen.
Det är oacceptabelt att frivilligorganisationer ska förse migranterna med mat och förnödenheter istället för staten, säger Csaba Horvath, från Socialistpartiet. Enligt henne borde transitzoner sättas upp i närheten av gränserna.
Demokratiska koalitionens representant, Erzsebet Gy Nemeth, sade på en presskonferens att flyktingsituationen blivit ohanterlig på grund av stadsledningens overksamhet och regeringens inkompetens och uppvigling till hysteri. Det gröna LMP-partiet säger att migranterna ska behandlas på ett kristligt sätt.
Flera andra EU-länder kritiserar också Ungerns hantering av flyktingar. Flyktingsituationen kommer att diskuteras när premiärminister Orban träffar EU-kommissionens och parlamentets ledare i Bryssel i morgon.