Kronofogden har sedan årsskiftet utmätt gods på distans värderat till en rekordsumma på över 100 miljoner kronor. Det tidigare rekordet låg på 93,3 miljoner, men redan i november i år spräcktes 100-miljonervallen av en Tesla, värderad till 360 000 kronor.
Siffrorna kan jämföras med 14 miljarder kronor, som Kronofogden sammantaget tog in i fjol.
– De här pengarna är vad vi kallar för "heta pengar" eftersom de används i organiserad brottslighet som en sorts verktyg och också startkapital för en kommande brottslighet, säger Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott på Kronofogden, som syftar på pengarna som utmäts på distans.
Utmätning via telefon
Lagändringen som möjliggör att polisen kan biträda Kronofogden med att utmäta på distans tillkom i augusti 2022 – något som kan ske till exempel när polisen stoppar en kriminell person på gatan.
– Då ringer de till oss på Kronofogden och sedan kan vi utmäta per telefon.
Enligt Paulson har systemet överträffat Kronofogdens förväntningar med råge. Innan lagändringen drog myndigheten in omkring 7 miljoner på distans, när förutsättningarna för det var mycket begränsade.
Betalar skadestånd
– Fördelen är att mycket av det här går till betala de skulder som brottslingarna har till sina brottsoffer, skadestånd som finns hos oss.
Paulson säger att det just är dyra bilar som ofta utmäts på distans – över 90 procent. Utöver det förekommer ofta dyra märkesklockor och kontanter vid utmätningar i samverkan med polisen.
Förra året tillsatte regeringen en utredning som ska se över om även andra brottsbekämpande myndigheter, däribland Tullverket, Kustbevakningen och Ekobrottsmyndigheten, ska ges möjlighet att bistå vid distansutmätningar. Enligt Paulson ska utredningen vara klar nästa år.