Hundratusentals syrier på flykt kan komma att åka hem de närmaste månaderna, enligt FN. Men för att det ska kunna ske krävs en politisk stabilitet och återuppbyggnad av landet, säger Annika Sandlund vid UNHCR.
– För att syrier ska kunna åka hem måste de ha ett hem att åka till.
Över 50 000 syrier har återvänt till sitt hemland från länder i närområdet sedan den 8 december, då den syriske diktatorn Bashar al-Assad störtades. Många av dem som inte har återvänt hoppas på en framtid i Syrien, men väljer att avvakta hur den politiska situationen och säkerhetsläget utvecklas.
– Det vi hör från syrier är att väldigt många vill hem, och gärna så fort som möjligt. Men de kan inte åka tillbaka till ett land som fortfarande befinner sig i krig eller där det pågår interna stridigheter, säger Annika Sandlund, FN:s flyktingorgan UNHCR:s representant i Norden och Baltikum, till TT.
För strider pågår fortfarande på vissa håll i landet. Dessutom har många fått sina hus förstörda i kriget och i den stora jordbävningen i februari i fjol. Men landet har inte kunnat byggas upp, som en följd av internationella sanktioner under Assads tid vid makten.
Återuppbyggnad
Insatser för en omfattande återuppbyggnad krävs nu från det nya syriska styret, men även omvärlden behöver engagera sig, säger Annika Sandlund.
– Under de 14 år som inbördeskriget har rasat under Assad så kunde vi som FN-organ bara ge humanitär hjälp, det vill säga mat, vatten och första hjälpen. Vi kunde inte på grund av sanktionerna återbygga några hus eller skolor eller sjukhus. Men det kan vi nu, säger hon.
– För att syrier ska kunna åka hem måste de ha ett hem att åka till.
Sverige kan hjälpa
Det nya syriska ledarskapet har försäkrat att landet ska styras på ett inkluderande och tolerant vis. I den frågan kan andra länder använda diplomatiska kanaler för att hjälpa till att få processen så inkluderande som möjligt, säger Annika Sandlund.
– Där kan länder som Sverige hjälpa till och försöka påverka för att slå fast vilka som kommer med i det nya styret i Syrien.
Många av dem som har återvänt till Syrien de senaste veckorna har kommit från grannlandet Turkiet. Det kan bero på att landet låter syrier åka hem och se om huset finns kvar, om det finns skolor, och sedan få komma tillbaka till Turkiet utan att förlora sin flyktingstatus. Det vill UNHCR gärna att även andra länder ska möjliggöra.
– Ingenting kommer att övertyga en människa mer än om den själv får se vad som behöver göras, hur läget egentligen är och få se det med egna ögon, säger Annika Sandlund.