Svenskarna anser att de är bättre rustade för samhällskriser nu än för tre år sedan, enligt en undersökning av Röda Korset. Samtidigt finns det betydande skillnader beroende på inkomst och utbildningsnivå.
– Det återspeglar den socioekonomiska ojämlikhet som har vuxit de senaste åren, säger Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Modéer.
Nära sex av tio uppger att de har gjort förberedelser hemma för att klara av en kris, enligt Novusundersökningen. Det är mer än en fördubbling jämfört med en liknande undersökning från 2021.
Det kan handla om att lagra mat, ha ett första hjälpen-kit, en vattenreserv eller att ha en krisplan.
Krisberedskapen varierar
Bland hushåll med en årsinkomst över 800 000 kronor uppger 70 procent att de har gjort förberedelser för att klara en kris, jämfört med 51 procent i hushåll med en årsinkomst på 299 000 kronor eller lägre.
Bland personer med universitetsutbildning uppger 66 procent att de har vidtagit åtgärder, medan 44 procent med gymnasieutbildning eller lägre uppger detsamma.
– Det är en naturlig följd av de socioekonomiska klyftorna och man behöver satsa mer resurser för att göra det mer jämlikt, säger generalsekreterare Ulrika Modéer.
Handlar inte om kunskapsbrist
– Som samhälle är vi inte starkare än vår svagaste länk så det är i allas intresse att alla ska ha en högre krisberedskap, säger hon.
Minskade socioekonomiska klyftor är det som krävs för att fler ska förbereda sig bättre inför kris, menar Modéer.
– Den offentliga och privata sektorn samt civilsamhället har alla ett ansvar i detta.
Få vill ta hjälp av grannen
Endast 46 procent uppger att de är redo att be sina grannar om hjälp vid en kris, något som Röda Korsets generalsekreterare tycker är en oroväckande låg siffra.
– Tilliten i det svenska samhället är något som måste värnas och utvecklas.
Undersökningen genomfördes mellan 14 och 21 augusti och besvarades av 1 084 personer.