loadingNederländernas Kelly Dulfer och Tamara Haggerty brottas med Sveriges Jamina Roberts i OS-genrepet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Nyheter

Svensk förlust i OS-genrepet

Jens Bornemann/TT

Sverige får resa till OS-handbollen med en förlust i bagaget. Svenskorna inledde bra, men föll till slut med 29–30 mot Nederländerna i OS-genrepet.

– Vi har en del att jobba på, säger lagkaptenen Jamina Roberts i SVT.

Några minuter in i den första halvleken såg det ut att kunna bli en stabil svensk seger inför hemmapubliken i Scandinavium i Göteborg.

Men till slut var Nederländerna något snabbare och starkare.

– Det ser bra ut stora delar av matchen. Vi har tränat ihop en del, men vi har bara spelat tolv minuter på träning, säger Jamina Roberts.

– Men de gör det väldigt bra också. Vi släpper 30 mål, det är alldeles för mycket.

Sverige satsar på en lång uppladdning inför första OS-matchen och reser också till Paris ovanligt tidigt jämfört med andra mästerskap, fyra dagar innan första matchen.

– Normalt sett försöker vi göra allt på tre dagar, nu har vi ganska många handbollsträningar kvar innan premiären mot Norge, sade Tomas Axnér inför genrepet.

– Det är då det gäller. Nu har vi nött på ganska länge på vårt uppställda anfallsspel och inte haft särskilt mycket tempo i träningarna än.

Svensk förbundskapten

Tempo blev det dock desto mer av när matchen väl drog i gång. Nederländerna, med svenske förbundskaptenen Per Johansson – som nyligen ledde ungerska Györi till Champions League-seger – är liksom Sverige ett lag som gillar att springa mycket.

Nina Koppang inledde målskyttet med ett mäktigt skott via ribban. Men trots en bra start och att Sverige tidigt ryckte åt sig en fyramålsledning blev den första halvleken jämn.

Premiär mot Norge

Nederländerna hade läst på bra och kämpade sig både ikapp och förbi, även om det till slut blev svensk ledning igen till halvtid, 17–15.

I den andra halvleken lyckades Nederländerna dock återta kommandot och gled ifrån till en knapp seger i genrepet.

Laget möts även i Uddevalla på söndag, men inte i en officiell landskamp. Därefter återstår bara en svensk internmatch under förlägret i Eskilstuna senare i juli innan OS-premiären mot Norge den 25 juli.