loadingSvenskt jubel under OS-premiären mot Norge. Sverige slog guldfavoriten med 32–28. Foto: Jonas Ekströmer/TT
OS

Svensk drömstart – knäckte guldfavoriten

Lasse Mannheimer/TT

Sverige kunde inte ha fått en bättre start på OS. 32–28 mot guldfavoriten Norge var ett mäktigt styrkebesked från de blågula handbollsdamerna.

– Vad kan man säga? En väldigt bra start, givetvis, säger Nathalie Hagman.

Johanna Bundsen fick precis en så bra start på turneringen som Sverige hade hoppats på. Den 33-åriga målvaktsveteranen radade upp räddningar, drog i gång snabba kontringar och gjorde själv ett av målen – hennes femte i landslagströjan – när de blågula handbollsdamerna rivstartade torsdagens premiärmatch mot Norge.

Sverige gick ut hårt, och tog också ledningen.

Men när den första halvleken var över ledde norskorna – som staplat mästerskapsguld på hög de senaste åren – med 17–15.

Linn Blohm utvisad

Några nya Johanna Bundsen-parader direkt efter paus öppnade för Sverige att gå i kapp.

Men den blågula offensiven tog inte chansen – det första svenska målet dröjde mer än sju minuter av andra halvlek – och Norge drog ifrån till fyra måls ledning.

Enklare blev det inte när Linn Blohm åkte på sin tredje tvåminutare och fick syna det röda kortet. Då hade Sveriges andra ordinarie mittsexa, Sofia Hvenfelt, redan linkat av med en skada i den första halvleken.

Trots det tyckte Nathalie Hagman att mittförsvaret fungerade mot en av världens bästa offensiver.

– Nu spelade ju Karin (Strömberg) och “Linkan” (Emma Lindqvist) på mittsex och det funkade bra. Givetvis så hoppas jag på det bästa för Hvenfelt, och Linn är väl tillbaka nästa match. Jag tror nog att det är bäst med mittsexor på den platsen, men i dag så tycker jag att saker och ting funkar och då går mycket våran väg. I dag har vi flyt, och då räckte det till seger mot Norge, säger kantspelaren.

Mycket talade för Norge en bra bit in i andra halvleken, men det struntade Nathalie Hagman i.

Med en bra bit över 800 landslagsmål i bagaget vet hon hur man hittar nätet. I princip på egen hand tog hon Sverige tillbaka in i matchen och kvitterade till 22–22 med 17 minuter kvar att spela.

Första på sju år

Sverige gick till och med förbi, men Norge är Norge och ett par minuter senare var det utjämnat på nytt.

Sverige skulle dock få sista ordet.

Med mindre än två minuter kvar punkterade Nina Koppang så matchen med Sveriges mål nummer 30. Sverige vann till slut med 32–28 och besegrade därmed Norge för första gången sedan 2017.

Och den känslan, att slå Norge, var inget Jamina Roberts var speciellt van med.

– Jag vet inte, jag har inte gjort det så ofta så jag har inte så mycket att säga. Alltså, såklart så tror vi på oss själva och sådär, men den här segern är en bonus. En otrolig prestation och så jävla kul, säger hon till Max.

Men trots vinsten vill Roberts inte sväva iväg allt för mycket.

– Vi får ju försöka att inte gå på myten om oss själva här och tro att vi är något, utan det gäller att kämpa och försöka prestera på samma sätt nästa match.

Härnäst för Sverige väntar Tyskland på söndag. Tyskorna inledde precis som Norge med en överraskande förlust, 22–23 mot Sydkorea.