Bristen på lärare är stor i Sverige och beräknas förbli fortsatt stor. Samtidigt vittnar behöriga lärare om att de har svårt att få jobb, och att många skolor av olika skäl hellre rekryterar obehöriga lärare.
Facktidningen Vi lärare har i flera artiklar berättat om att det är svårt för behöriga lärare att få jobb. Det gäller både nyutexaminerade och erfarna lärare. Det beror på att rektorer håller annonser undangömda och öppna under en begränsad tid, att tjänsterna inte är på heltid samt att ämneskombinationer kan vara omöjliga, vilket gör sannolikheten att behöriga lärare ska söka lägre. Lärare vittnar om att det är billigare för skolor att anställa obehöriga lärare och att de får företräde framför behöriga. En rapport från Lärarnas riksförbund från 2021 visade att skolor kan spara tre miljarder kronor per år på att inte anställa behöriga lärare.
Frågan förefaller känslig, både för lärare och för inblandade organisationer och politiker. Få har velat svara. Epoch Times har pratat med två lärare, en behörig och en obehörig, och ingen av dem vill figurera med sina fullständiga namn. Daniel är behörig lärare i engelska för årskurs 4–9 samt för gymnasiet men är arbetslös.