Skolan misslyckas med sina mål och bidrar numera till barns ohälsa, hävdar hemundervisare, som hänvisar till ökad mobbning, stress och självmord. De anser att Sveriges unika skolplikt bör anpassas till andra länders läroplikt.
Nyligen rapporterade medier om den nya boken ”Flickan i korridoren” som bygger på den sanna historien om 12-åriga Karolina, som för tre år sedan avvek från sin skola för att senare hittas död i en skogsdunge. Flickan hade klagat på en kaotisk skolmiljö och bristande åtgärder, något som anses ligga bakom flickans självmord. I sociala medier diskuteras nu den 12-åriga Karolinas död och hur hon som stödinsats fick hörselkåpor som skydd mot den stökiga miljön – en slags vuxenvärldens kapitulation. Bland kommentarerna förekommer också kritik mot skolplikten: ”Närvaron gick före barnets mående.”
Den stökiga skolmiljön och dess konsekvenser har blivit ett allt större problem för politiker och skolpersonal, inte minst för att både Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen visar på dåliga siffror för Sverige. Den 9 september kunde Epoch Times berätta om att svenska skolor köper allt fler specialkurser för att förbereda skolpersonalen på dödligt våld och skolattacker. Detta har gett svenska hemundervisare ytterligare en anledning att driva frågan om läroplikt i stället för Sveriges unika skolplikt.