loadingKvinnor som åt en så kallad medelhavskost med hög andel grönsaker, frukt och vegetabiliska oljor och minimalt med rött kött och smör levde längre, enligt en ny genomgång. Arkivbild. Foto: Shutterstock/TT
Kvinnor som åt en så kallad medelhavskost med hög andel grönsaker, frukt och vegetabiliska oljor och minimalt med rött kött och smör levde längre, enligt en ny genomgång. Arkivbild. Foto: Shutterstock/TT
Inrikes

Studie: Maten som får kvinnor att leva längre

Petra Hedbom/TT

Kvinnor som äter medelhavskost tycks leva längre än andra. En ny studie ger ytterligare stöd åt att välja grönsaker, olivolja och fullkorn i stället för rött kött och smör.

Att äta så kallad medelhavskost har i tidigare studier visat sig ge många hälsofördelar jämfört med annan kost. Medelhavskost kännetecknas i korthet av en hög andel grönsaker, frukt, fullkorn, fisk och vegetabiliska oljor och väldigt sparsamt med till exempel rött kött och smör.

Nu har forskare från bland annat Uppsala universitet analyserat uppgifter om omkring 25 000 kvinnor i USA som ingått i en stor studie som följer kvinnors hälsa och livsstil.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingKvinnor som åt en så kallad medelhavskost med hög andel grönsaker, frukt och vegetabiliska oljor och minimalt med rött kött och smör levde längre, enligt en ny genomgång. Arkivbild. Foto: Shutterstock/TT
Kvinnor som åt en så kallad medelhavskost med hög andel grönsaker, frukt och vegetabiliska oljor och minimalt med rött kött och smör levde längre, enligt en ny genomgång. Arkivbild. Foto: Shutterstock/TT
Inrikes

Studie: Maten som får kvinnor att leva längre

Petra Hedbom/TT

Kvinnor som äter medelhavskost tycks leva längre än andra. En ny studie ger ytterligare stöd åt att välja grönsaker, olivolja och fullkorn i stället för rött kött och smör.

Att äta så kallad medelhavskost har i tidigare studier visat sig ge många hälsofördelar jämfört med annan kost. Medelhavskost kännetecknas i korthet av en hög andel grönsaker, frukt, fullkorn, fisk och vegetabiliska oljor och väldigt sparsamt med till exempel rött kött och smör.

Nu har forskare från bland annat Uppsala universitet analyserat uppgifter om omkring 25 000 kvinnor i USA som ingått i en stor studie som följer kvinnors hälsa och livsstil.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024