loadingSniglar till salu vid vägkanten i Sousse, Tunisien. Foto: Ons Abid/AP/TT
Sniglar till salu vid vägkanten i Sousse, Tunisien. Foto: Ons Abid/AP/TT
Utrikes

Sniglar ersätter kött i Tunisien när priserna stiger

TT

Arbetslösa unga män i Tunisien har hittat ett nytt sätt att försörja sig. De plockar sniglar från löv och stenar och samlar dem i plastpåsar för att sälja på den lokala marknaden. Sniglarna rusar i popularitet då många andra matvaror har blivit för dyra.

– De är lönsamma, välgörande och ganska eftertraktade, säger 29-årige Karim från byn Akouda, som är en av många som säljer de små blötdjuren.

Tunisierna har ätit sniglar i långt över 7 000 år, enligt en forskningsrapport som publicerades i fjol i tidskriften Archaeological and Anthropological Sciences. I dag ses sniglar i många länder främst som en delikatess som avnjuts på restaurang, men i Tunisien används de som ett billigare och proteinrikt alternativ till rött kött. Dessutom smakar de alldeles utmärkt med en djärv kryddning.

Utbrett missnöje

För vissa i Tunisien är sniglarna en livlina. Ungdomsarbetslösheten ligger över 40 procent och inflationen är fortfarande hög, tre år efter att den nådde den högsta nivån på årtionden.

Bristen på framtidstro och valmöjligheter har lett till ett utbrett missnöje och allt fler flyttar till Europa.

Sniglarna har låg fetthalt och innehåller höga halter av järn, kalcium och magnesium. Kilopriset är ungefär hälften av vad nötkött kostar, om inte mindre.

– Sniglar är bättre för att laga mat än lamm. Om lammkött kostar 60 dinarer (närmare 195 kronor), kostar en skål sniglar 5 dinarer (drygt 16 kronor), säger en man vid namn Mohammed på marknaden i Akouda strax norr om Sousse i landets norra delar.

Bättre för miljön

Priset på rött kött fortsätter att stiga, precis som på kött från fågel. Men det är inte bara den ekonomiska situationen som gör sniglarna attraktiva, även miljöfördelarna väcker intresse. Enligt forskare är sniglar en mer hållbar lösning då de orsakar mycket mindre koldioxidutsläpp än betesdjur. Dessutom krävs ingen avskogning som annars är fallet för traditionell boskapsuppfödning.

Wahiba Dridi serverar sniglar på sin restaurang i huvudstaden Tunis. Där tillagas de traditionellt med paprika och kryddor och var populära under årets Ramadan som avslutades förra veckan. Även om tunisier traditionellt äter rött kött vid måltiderna då de bryter den dagliga fastan är priset en stark faktor.

– Om folk kände till sniglarnas värde skulle de äta dem året runt, säger Wahiba Dridi.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingSniglar till salu vid vägkanten i Sousse, Tunisien. Foto: Ons Abid/AP/TT
Sniglar till salu vid vägkanten i Sousse, Tunisien. Foto: Ons Abid/AP/TT
Utrikes

Sniglar ersätter kött i Tunisien när priserna stiger

TT

Arbetslösa unga män i Tunisien har hittat ett nytt sätt att försörja sig. De plockar sniglar från löv och stenar och samlar dem i plastpåsar för att sälja på den lokala marknaden. Sniglarna rusar i popularitet då många andra matvaror har blivit för dyra.

– De är lönsamma, välgörande och ganska eftertraktade, säger 29-årige Karim från byn Akouda, som är en av många som säljer de små blötdjuren.

Tunisierna har ätit sniglar i långt över 7 000 år, enligt en forskningsrapport som publicerades i fjol i tidskriften Archaeological and Anthropological Sciences. I dag ses sniglar i många länder främst som en delikatess som avnjuts på restaurang, men i Tunisien används de som ett billigare och proteinrikt alternativ till rött kött. Dessutom smakar de alldeles utmärkt med en djärv kryddning.

Utbrett missnöje

För vissa i Tunisien är sniglarna en livlina. Ungdomsarbetslösheten ligger över 40 procent och inflationen är fortfarande hög, tre år efter att den nådde den högsta nivån på årtionden.

Bristen på framtidstro och valmöjligheter har lett till ett utbrett missnöje och allt fler flyttar till Europa.

Sniglarna har låg fetthalt och innehåller höga halter av järn, kalcium och magnesium. Kilopriset är ungefär hälften av vad nötkött kostar, om inte mindre.

– Sniglar är bättre för att laga mat än lamm. Om lammkött kostar 60 dinarer (närmare 195 kronor), kostar en skål sniglar 5 dinarer (drygt 16 kronor), säger en man vid namn Mohammed på marknaden i Akouda strax norr om Sousse i landets norra delar.

Bättre för miljön

Priset på rött kött fortsätter att stiga, precis som på kött från fågel. Men det är inte bara den ekonomiska situationen som gör sniglarna attraktiva, även miljöfördelarna väcker intresse. Enligt forskare är sniglar en mer hållbar lösning då de orsakar mycket mindre koldioxidutsläpp än betesdjur. Dessutom krävs ingen avskogning som annars är fallet för traditionell boskapsuppfödning.

Wahiba Dridi serverar sniglar på sin restaurang i huvudstaden Tunis. Där tillagas de traditionellt med paprika och kryddor och var populära under årets Ramadan som avslutades förra veckan. Även om tunisier traditionellt äter rött kött vid måltiderna då de bryter den dagliga fastan är priset en stark faktor.

– Om folk kände till sniglarnas värde skulle de äta dem året runt, säger Wahiba Dridi.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025