Cancerfallen i Sverige ökar och snart väntas sjukdomen vara den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor. Nu lanserar Socialstyrelsen ett nytt verktyg för att förbättra cancervården.
Över 600 000 svenskar är i dag, eller har tidigare varit, sjuka i cancer. Cancer väntas snart också gå om hjärt-kärlsjukdomar som den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i Sverige.
Med hjälp av ett nytt analysverktyg har Socialstyrelsen tittat på hur olika grupper drabbas av sjukdomen och skillnaderna är tydliga. Män, kvinnor, rika och fattiga drabbas på olika sätt.
Riktade insatser
Mef Nilbert är cancerexpert på Socialstyrelsen och överläkare i onkologi. Hon menar att verktyget skapar en faktagrund för vården att stå på.
– Cancer är en sjukdom som rör sig i relation till socioekonomiska förutsättningar. Skillnaderna signalerar en ojämlikhet som vi måste prata mer om, säger hon och fortsätter:
– Med hjälp av verktyget kan man införa riktade insatser och jobba förebyggande.
Statistiken visar att ju bättre socioekonomiska förutsättningar desto högre var insjuknandet i hudcancer under 2023. Något som kan kopplas till solvanor. Mönstret för lungcancer visar på det motsatta.
– Lungcancer är vanligare bland lågutbildade, vilket kan kopplas till rökning, säger Mef Nilbert.
Verktyget bygger på olika register, och datan kan sedan analyseras baserat på exempelvis ålder eller kön. Förhoppningen är att framåt kunna kartlägga fler grupper.
– I dag saknas statistik över födelseland. Vi kommer att fylla på med fakta framöver.
Ytterligare ett verktyg
Folkhälsomyndigheten, Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden har även de tagit fram ett nytt verktyg.
– Vi tittar på kopplingar mellan riskfaktorer, som kost eller obesitas, och sjukdomsfall. Verktyget kan skapa scenarier för hur utvecklingen kommer se ut i framtiden, säger Lisa Klefbom, intressepolitisk expert på Cancerfonden.
Tanken är att scenarierna ska kunna användas som ett underlag för politiker och andra beslutsfattare i samhället.
– Exempelvis kan verktyget visa hur mycket sjukvårdskostnaderna skulle minska om vi åt bättre än vi gör i dag, säger hon.