Många unga utsätts för kränkningar online, men långt ifrån alla anmäler. Nu återlanseras en plattform för att ge råd, stöd – och hjälpa till med polisanmälan.
Var femte ungdom har utsatts för näthat det senaste året, eller varit med om att någon skrivit kränkande eller negativt om dem online. Det visar rapporten "Svenskarna och internet" från Internetstiftelsen som släpptes i slutet av september.
Nu återlanseras en plattform, Näthatshjälpen, för att ge stöd, råd och vägledning för de som utsatts för näthat.
– Vi vet att det här är ett område där mycket händer, men tyvärr också där långt ifrån alla anmäler, säger Helene Öberg, generalsekreterare på Prinsparets stiftelse som tar över driften av plattformen tillsammans med Tele2.
Näthjälpen skapades ursprungligen 2019 av stiftelsen Make Equal. Tanken är att plattformen ska vara ett informationsstöd men också en konkret väg att polisanmäla sådant man utsatts för. Sajten har "10 000-tals besökare varje månad".
– Vi har haft mycket dialog med polisen. Vi vill skapa en tydlig struktur och formulär så att polisen sedan kan ta det vidare, säger Öberg.
Nära var fjärde ung kille, 12–19, har utsatts för näthat det senaste året.
– Utan att ha expertkoll tror jag det kan bero på att pojkar oftare är i sammanhang med hårdare klimat, säger Öberg och fortsätter:
– Men oavsett om det är killar eller tjejer som drabbas handlar det om att barn får komma till tal och ta plats. Vi vill inte hamna i att brott på nätet normaliseras.