Ett kryphål i Österrikes lagstiftning uppges ge svenska gäng enkel tillgång till Glockpistoler. Nu vill regeringen sätta stopp.
– Vi har ett mycket starkt intresse av att vrida åt kranen, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) efter ett möte med Österrikes inrikesminister.
Pistoler från österrikiska Glock används av svensk polis och militär, men är också en eftertraktad statusmarkör i gängmiljön.
Beslagen har dubblerats de senaste fem åren. Utredningar av mord, mordförsök och mordförberedelser med "spår" av Glockpistoler har stigit från 20 ärenden 2019 till omkring 55 de senaste två åren.
Många vapen saknar matchande pipa och mantel, vilket visar att det inte är pistoler som läcker från en legal marknad. Uppemot 70 procent kan i stället spåras till Österrike, där man som enda EU-land tillåter försäljning av pistolstommar licensfritt.
Det innebär att den som kan komplettera med pipa och mantel får fullt fungerande pistoler. Tillverkningen tros ske inom unionen, vilket gör smuggling till Sverige relativt enkel.
Regeringen agerar
– Österrikisk tull och polis vet förstås om detta, men de har haft svårt att visa för politikerna vilka effekter det får i ett land som inte har så mycket skjutningar, sade Jesper Liedholm, sakkunnig på Tullverket, till TT i början på juni.
Nu agerar regeringen. Vid ett ministermöte i Luxemburg på torsdagen hölls ett separat möte mellan Gunnar Strömmer och Österrikes inrikesminister.
– Jag ser mycket allvarligt på det här. Därför var det viktigt för mig att träffa ministern för att ta upp de här frågorna och inleda en dialog för att se vad man kan göra åt det här problemet.
Vad sade han?
– Han lyssnar naturligtvis på vad vi har att säga. De har inget intresse av att vapen eller vapendelar med ursprung i Österrike används av kriminella i andra länder.
Strider mot EU-lag?
Båda länderna ska nu ta fram mer information om problematiken.
– När vi har underlagen ska vi fortsätta diskussionerna – om hur problemet ser ut, vad det har för orsaker och vad vi kan göra åt det.
Enligt Jesper Liedholm kan Österrike bryta mot EU:s vapendirektiv. Men att lyfta frågan på EU-nivå är inte aktuellt i dagsläget, enligt Strömmer.
– Här finns en reglering i en medlemsstat som leder till att delar till vapen dyker upp i Sverige och används av kriminella. Det är en praktisk fråga som måste lösas, exakt hur får vi komma tillbaka till.
– Min utgångspunkt är att vi nu lyfter det här direkt med Österrike och jag är övertygad om att det kommer att diskuteras i konstruktiv anda.