Lån med aktier som säkerhet kommer även fortsättningsvis vara skattemässigt avdragsgillt. Därmed verkar den senaste tidens hårda kritik från aktieägarkretsar ha gett effekt.
Regeringen har nu beslutat om en lagrådsremiss som innebär att ränteavdrag på lån utan säkerhet fasas ut inom två år.
"Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss som innebär att ränteavdrag på lån utan säkerheter i form av bland annat bostad, fordon eller värdepapper fasas ut under två år. Förslaget kommer ingå i budgetpropositionen för 2025", skriver regeringen ett pressmeddelande.
Högre skuldsättning
Förslaget, som lanserades i höstas av regeringen, har tillkommit i spåren av den allt högre skuldsättningen bland svenskar. Nu lägger regeringen alltså ett skarpt förslag för att ta bort det skattemässiga gynnandet av vissa typer av lån.
Det blir enligt förslaget inte längre möjligt att göra skatteavdrag på räntan på konsumtionslån utan säkerhet. Däremot går det bra att göra avdrag om lånet avser bostad, bilar, båtar och alltså värdepapper.
Just det sistnämnda, rätt av göra skatteavdrag för belånande aktier, fanns inte med i ursprungsförslaget, vilket fick många i aktiekretsar att protestera högt.
"Om regeringen dock skulle välja att gå vidare förordar Aktiespararna å det bestämdaste att värdepapperslån ska ingå bland de lån som fortsatt ska omfattas av möjligheterna till ränteavdrag", skrev bland annat Aktiespararna i sitt remissvar.
Promemoria i våras
Så här skrev regeringen i den promemoria som lades fram i våras:
"Ränta på övriga typer av lån ska således inte dras av, även om säkerhet ställts för lånet. Det gäller exempelvis för ränta på värdepapperslån".
Varför har ni ändrat er?
– Vi har snarare fördjupat oss. Från början var ju tanken att vi skulle ta bort lån utan säkerhet, men vi sa redan från början att vi var öppna med att vi hade identifierat bostäder och fordon som exempel. Sen hade vi en öppenhet, finns det möjlighet att värdera de underliggande tillgångarna så att de blir tillräckligt säkra? Och efter remissrundan känner vi oss tillräckligt trygga med att noterade tillgångar är tillräckligt säkra, säger Niklas Wykman.