Säkert dricksvatten är en bristvara för över 4,4 miljarder människor. En avgörande orsak är spridning av avföringsbakterier i dricksvatten, enligt en ny forskningsrapport som använt nya sätt att granska vattentillgång.
Den ansedda vetenskapstidskriften Science har publicerat en forskningsrapport som ifrågasätter tidigare uppgifter om hur stor del av världens befolkning som har tillgång till säkert dricksvatten.
Den nya forskningsrapporten visar att "fler än 4,4 miljarder i fattiga länder saknar säkert dricksvatten, ett antal som är mer än dubbelt så högt än tidigare beräkningar", skriver Science-redaktören Jesse Smith i en kommentar.
135 länder
Enligt rapporten har invånare i 135 låg- och medelinkomstländer inte tillgång till dricksvatten som anses helt tjänligt. Främst utsatta är befolkningarna i södra Asien, östra Asien och länder söder om Sahara i Afrika.
Den främsta anledningen är förekomst och spridning av E. coli-bakterier från främst avföring. I beräkningen ingår även avsaknad av till exempel dricksvattenbrunnar i människors närhet, eller att hela områden är helt torrlagda.
I en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO) år 2020 konstaterades det att omkring två miljarder människor saknade godtagbara dricksvattenresurser.
Nya mätmetoder
Det nya resultatet beror bland annat på att mer sofistikerade mätsystem har använts. Bland annat har forskare kombinerat tidigare uppgifter med så kallade geospatiala mätningar, där den faktiska verkligheten har granskats genom bland annat digitala kartor där områden mätts tredimensionellt.
Tillgång till rent dricksvatten är ett av de mål som ställts upp i FN:s agenda för hållbar utveckling med sikte till år 2030, och anses som en grundläggande mänsklig rättighet.
Den omfattande forskningsrapporten har bekostats av Swiss national science foundation (SNSF).