Inspirerad av oljesaneringar har en forskargrupp från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) tagit fram ett nytt sätt för algbekämpning. I sommar är de på plats på Gotland för att testa den rapporterar Hela Gotland.
Det är under juli månad när vattentemperaturerna sträcker sig upp mot 20 grader som algerna blommar som mest i Östersjön. I år kommer en forskargrupp från KTH att vara på Gotland för att försöka bekämpa cyanobakterierna med hjälp av omgjorda oljelänsar.
– Om man kan använda länsar för att fånga upp olja kanske man även kan använda dem för att ta upp alger, säger Fredrik Gröndahl docent i industriell ekologi vid KTH till Hela Gotland.
För uppgiften har länsarna utrustats med finmaskig dukar som forskarna hämtat från träindustrin. Tanken är att de ihopsamlade algerna senare ska kunna användas vidare i form av energi eller biogas. Om metoden fungerar bra så kan man i framtiden ha algberedskap vid utsatta områden menar Fredrik Gröndahl.
– Det finns lådor för oljeberedskap, på liknande sätt tänker jag att man kan ha sådana lådor för algberedskap vid känsliga strandavsnitt, säger han till Hela Gotland.