Äntligen Weekend!
En läcker bärnstensfärg, en fantastisk arom och en smak som får gomseglet att fladdra av lycka. Vi talar förstås om hjortronet, skogens delikata och dyrbara guld, Norrlands guld!
Hjortronets upphöjda status beror till stor del på att det är så svåråtkomligt, vilket ju prisbilden skvallrar om. Ja, det ingår förstås i skogens skafferi, men man måste nästan krypa på knäna i utmarkerna för att fånga det. Och visst, det finns överallt i vårt avlånga land, förutom på Öland. Men mest förekommande är det som vi alla vet uppe i norr. Hjortron smakar inte bara förträffligt, det är faktiskt ett superbär med slående hälsofördelar: det lilla bäret är proppfullt av C-vitamin och antioxidanter, det förbättrar kroppens cirkulation och är bra för ditt hjärta. Linné noterade år 1732 att man i Norrland ”äta med förtjusning de stötta och med renmjölk blandade bären, och även jag tycke ej illa om detta deras namnam, som äro oskadligare än konfekt och andra sötsaker. Hela bär, nedgrävda i snö, förvara de under hela vintern och upptaga dem om våren lika smakeliga, som då de däri nedlades.” Så vad väntar du på? På med sjumilastövlarna och ut och fyll hinken med nam nam!