loadingBarbro ”Lill-Babs” Svensson och Siw Malmqvist äter surströmming på det legendariska hotellet Knaust i Sundsvall den 7 augusti 1964.
Foto: Public Domain
Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Siw Malmqvist äter surströmming på det legendariska hotellet Knaust i Sundsvall den 7 augusti 1964. Foto: Public Domain
Weekend nr 34 vecka 34 2024

Jäster med gester

Redaktionen

Ja, du ser själv: Siwan Malmqvist demonstrerar sitt missnöje medan Lill-Babs förser sig av surströmmingen. Nu är det surströmmingstider, och doften från den jästa fisken får missnöjet att jäsa bland de icke frälsta. Men denna norrländska klassiker, som är en del av vårt svenska kulturarv, är inget att rynka på näsan åt.

Älskad av många, aningen mindre älskad av ännu fler, för att uttrycka det milt. Men surströmming är lika mycket svensk mattradition som kräftorna – så det så. Och liksom med de ilsket rött lysande kräftorna är surströmmingspremiären fast rotad i augusti. Att surströmmingspremiären äger rum i augusti kommer sig av Livsmedelsverkets gamla kungörelse om fiskvaror: ”Surströmming får i detaljhandeln saluhållas tidigast den tredje torsdagen i augusti månad det år då strömmingen blivit beredd.” Regeln tillkom för att förhindra att dåligt jäst och omogen fisk såldes. 1998 togs regeln bort. Den dåvarande statsinspektören Hans Brådenmark förklarade beslutet så här: ”Det finns inget livsmedelshygieniskt motiv för en sådan bestämmelse. Strömmingen blir lekmogen vid olika tider längs Norrlandskusten, och inläggningen blir därför klar vid olika tider.” Flertalet handlare håller fast vid den gamla tidsangivelsen när det gäller årets bestånd. Däremot säljer man gladeligen tidigare års produkter innan den tredje torsdagen i augusti.

Doften av surströmming kan framstå som stickande, och därför skrämma bort många. Men smaken är rundad med en distinkt syra. För att foodien av i dag ska förstå vad vi har att göra med så kan vi väl säga att surströmming smakar som ett slags stark umami.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingBarbro ”Lill-Babs” Svensson och Siw Malmqvist äter surströmming på det legendariska hotellet Knaust i Sundsvall den 7 augusti 1964.
Foto: Public Domain
Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Siw Malmqvist äter surströmming på det legendariska hotellet Knaust i Sundsvall den 7 augusti 1964. Foto: Public Domain
Weekend nr 34 vecka 34 2024

Jäster med gester

Redaktionen

Ja, du ser själv: Siwan Malmqvist demonstrerar sitt missnöje medan Lill-Babs förser sig av surströmmingen. Nu är det surströmmingstider, och doften från den jästa fisken får missnöjet att jäsa bland de icke frälsta. Men denna norrländska klassiker, som är en del av vårt svenska kulturarv, är inget att rynka på näsan åt.

Älskad av många, aningen mindre älskad av ännu fler, för att uttrycka det milt. Men surströmming är lika mycket svensk mattradition som kräftorna – så det så. Och liksom med de ilsket rött lysande kräftorna är surströmmingspremiären fast rotad i augusti. Att surströmmingspremiären äger rum i augusti kommer sig av Livsmedelsverkets gamla kungörelse om fiskvaror: ”Surströmming får i detaljhandeln saluhållas tidigast den tredje torsdagen i augusti månad det år då strömmingen blivit beredd.” Regeln tillkom för att förhindra att dåligt jäst och omogen fisk såldes. 1998 togs regeln bort. Den dåvarande statsinspektören Hans Brådenmark förklarade beslutet så här: ”Det finns inget livsmedelshygieniskt motiv för en sådan bestämmelse. Strömmingen blir lekmogen vid olika tider längs Norrlandskusten, och inläggningen blir därför klar vid olika tider.” Flertalet handlare håller fast vid den gamla tidsangivelsen när det gäller årets bestånd. Däremot säljer man gladeligen tidigare års produkter innan den tredje torsdagen i augusti.

Doften av surströmming kan framstå som stickande, och därför skrämma bort många. Men smaken är rundad med en distinkt syra. För att foodien av i dag ska förstå vad vi har att göra med så kan vi väl säga att surströmming smakar som ett slags stark umami.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025