Oron bland Malmöborna för att utsättas för våldsbrott ökar. Polisen ser resultatet av sin senaste trygghetsmätning som ett underbetyg i kommunikation, eftersom färre uppger att de verkligen blivit offer för något brott.
– Oron beror på de våldshändelser vi haft, som till stor del sker i kriminella kretsar. Risken för tredje man att utsättas är låg. Vi måste bli bättre på att tala om för medborgarna hur läget faktiskt ser ut, säger chefen för polisområde Malmö, Stefan Sintéus.
Polisens trygghetsmätning för 2016 skickades ut till 4 500 Malmöbor. Drygt hälften svarade. För att få alla stadsdelar representerade i undersökningen har polisen knackat dörr i vissa områden.
Besvärande för polisen är att inte ens hälften av dem som svarat tror att polisen bryr sig om de lokala problemen.
– Vi har områden där man inte vill prata med polisen, där ungdomar inte vill ha med myndigheter att göra. Det blir en ond spiral. När det väl händer ett brott måste vi ha tillgång till vittnen. Det får man av att vara närmare medborgarna, säger Stefan Sintéus.
I Herrgården, ett av 15 bostadsområden i Sverige som klassas som särskilt utsatta, är förtroendet för polisen däremot högre.
– 71 procent tycker att vi gör ett bra jobb och det ser jag som en kvittens på att vi finns i området och försöker svara upp efter bästa förmåga, säger lokalpolisområdeschef Erik Jansåker.
(TT)
Polisens trygghetsmätning |
46 procent av dem som svarade tror att polisen bryr sig om de lokala problemen. 50 procent kände sig trygga med att vara ute ensamma sent på kvällen. 41 procent kände en oro för att bli överfallen eller misshandlad i området där man bor. En procent av dem som svarat på undersökningen uppgav att de blivit utsatta för något brott det senaste året. Källa: Polisen |