Var tredje olivolja som säljs som extra jungfruolja, lever inte upp till sin märkning, enligt Råd & Rön som testat 20 oljor inköpta i svenska butiker.
För att en olja ska få säljas som extra jungfruolivolja, den högsta klassificeringen, ska den vara framställd mekaniskt utan värme eller kemikalier.
Sex av oljorna klarar inte kraven och två är så dåliga att de enligt tidningen inte når upp till EU:s gräns för att få säljas som livsmedel.
För att bedöma kvaliteten har man använt en smakpanel tränad på olivolja och genomfört kemiska och fysikaliska labbtester.
Livsmedelsverket testar löpande olivoljor och har sedan 2018 bedömt 67 olika oljor sålda som extra jungfruolivolja, varav majoriteten inte levt upp till klassificeringen.
– I stället för att riskera att vilseleda konsumenter kan leverantören se över beteckningen av sin olja och kanske använda jungfruolja oftare, säger Erica Fiume, som samordnar Livsmedelsverkets tester, till Råd & Rön.