loadingTidningen Råd & Rön har testat 20 olivoljor sålda i svenska butiker. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
Tidningen Råd & Rön har testat 20 olivoljor sålda i svenska butiker. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes

Olivoljor ratas – lever inte upp till märkning

TT

Var tredje olivolja som säljs som extra jungfruolja, lever inte upp till sin märkning, enligt Råd & Rön som testat 20 oljor inköpta i svenska butiker.

För att en olja ska få säljas som extra jungfruolivolja, den högsta klassificeringen, ska den vara framställd mekaniskt utan värme eller kemikalier.

Sex av oljorna klarar inte kraven och två är så dåliga att de enligt tidningen inte når upp till EU:s gräns för att få säljas som livsmedel.

För att bedöma kvaliteten har man använt en smakpanel tränad på olivolja och genomfört kemiska och fysikaliska labbtester.

Livsmedelsverket testar löpande olivoljor och har sedan 2018 bedömt 67 olika oljor sålda som extra jungfruolivolja, varav majoriteten inte levt upp till klassificeringen.

– I stället för att riskera att vilseleda konsumenter kan leve­rantören se över beteckningen av sin olja och kanske använda jung­fruolja oftare, säger Erica Fiume, som samordnar Livsmedelsverkets tester, till Råd & Rön.

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingTidningen Råd & Rön har testat 20 olivoljor sålda i svenska butiker. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
Tidningen Råd & Rön har testat 20 olivoljor sålda i svenska butiker. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes

Olivoljor ratas – lever inte upp till märkning

TT

Var tredje olivolja som säljs som extra jungfruolja, lever inte upp till sin märkning, enligt Råd & Rön som testat 20 oljor inköpta i svenska butiker.

För att en olja ska få säljas som extra jungfruolivolja, den högsta klassificeringen, ska den vara framställd mekaniskt utan värme eller kemikalier.

Sex av oljorna klarar inte kraven och två är så dåliga att de enligt tidningen inte når upp till EU:s gräns för att få säljas som livsmedel.

För att bedöma kvaliteten har man använt en smakpanel tränad på olivolja och genomfört kemiska och fysikaliska labbtester.

Livsmedelsverket testar löpande olivoljor och har sedan 2018 bedömt 67 olika oljor sålda som extra jungfruolivolja, varav majoriteten inte levt upp till klassificeringen.

– I stället för att riskera att vilseleda konsumenter kan leve­rantören se över beteckningen av sin olja och kanske använda jung­fruolja oftare, säger Erica Fiume, som samordnar Livsmedelsverkets tester, till Råd & Rön.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024