EU:s nya toppdiplomat Kaja Kallas utesluter inte EU-styrkor på ukrainsk mark för att skydda ett eventuellt framtida eldupphör. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att landet måste få säkerhetsgarantier innan samtal kan inledas med Ryssland.
Enligt Zelenskyj skulle möjliga samtal om vapenvila behöva inkludera representanter från EU och Nato, då landet ser sin framtida säkerhet i unionen och försvarsalliansen.
Ukraina skulle också behöva mer vapen att försvara sig med, innan några sådana samtal skulle vara aktuella, uppger presidenten. Han säger dock att han har svårt att se vad sådana förhandlingar skulle fokusera på, och att Ukraina "aldrig juridiskt skulle erkänna någon rysk ockupation av vår mark".
"Hur säkra freden?"
Tidigare i veckan öppnade Zelenskyj för att inte omedelbart kräva tillbaka ryskockuperade ukrainska områden vid eventuella förhandlingar om vapenvila, i utbyte mot säkerhetsgarantier från Nato.
– En inbjudan för Ukraina att ansluta sig till Nato är en nödvändighet för vår överlevnad, säger den ukrainske presidenten på en pressträff under söndagen.
Natodiplomater har dock varit skeptiska till att Ukraina skulle komma att välkomnas in i militäralliansen.
EU:s utrikeschef Kaja Kallas utesluter inte att EU skulle kunna sända fredsbevarande styrkor i händelse av eldupphör, men hon tycker att den starkaste säkerhetsgarantierna vore ett Natomedlemskap.
– Vi måste definitivt diskutera det här. Om Ukraina beslutar sig för att dra linjen någonstans, hur kan vi säkra freden så att inte Putin går längre?
"Väldigt allvarlig"
Kaja Kallas och Europeiska rådets ordförande António Costa besökte på söndagen Kiev för att visa sitt stöd för Ukraina. Besöket gjordes samma dag som den nya EU-kommissionen – EU:s "regering" – formellt tillträder och är därmed en stark symbolhandling.
Costa har under besöket stått fast vid EU:s fortsatta utlovade stöd till Ukraina.
Mötet kommer i en tid då Ukraina stadigt tappar mark mot Rysslands långsamt malande offensiv, och då det framtida stödet från USA är högst osäkert när den nya Trumpregeringen tillträder. Dessutom har vintern anlänt, och Ryssland har återigen riktat attacker mot ukrainsk elförsörjning.
– Situationen i Ukraina är väldigt, väldigt allvarlig. Men det är tydligt att det sker till ett väldigt högt pris för Ryssland också, säger Kallas, som tidigare var Estlands premiärminister.