I Norge har fyra örnattacker mot människor skett inom loppet av fem dagar.
– Det är extremt sällsynt. Något man egentligen inte hört talas om alls tidigare, säger Niklas Aronsson, fågelexpert och redaktör på Birdlife Sverige.
Bland annat blev en tvåårig flicka utanför Trondheim attackerad av en kungsörn, vilket nyhetsbyrån NTB rapporterat. Men attackerna har skett på flera platser. Dock tyder mycket på att det är en och samma individ, en ung hona, som också avlivades efter attacken på flickan.
Fågelexpert förvånad
Men attackerna förbryllar fågelexperten Niklas Aronsson.
– Sannolikheten är obefintlig. Örnar är i grund och botten väldigt skygga för människor, säger han.
Vad som ligger bakom beteendet är svårt att förstå – och ens spekulera om, anser Aronsson. En kungsörn skulle kunna missta ett litet barn för ett annat däggdjur.
– Men det förklarar inte de andra attackerna som är på vuxna människor. Det finns ingen rim och reson i att en kungsörn skulle slå mot en vuxen människa.
Kan inte lyfta tungt
Kungsörnar har skarpa klor som kan göra skada. Men enligt Aronsson har de inte möjlighet att lyfta särskilt tungt, maximalt tre och ett halvt kilo.
Under häckningstiden bör man undvika att vara nära bon. Men man ska inte vara rädd för örnattacker, säger Aronsson.
– Det är viktigt att understryka att det är emot allt vi känner till om kungsörnen.
En vuxen kungsörn kan ha ett vingspann på strax över två meter. Honan är något större än hanen.
I Sverige häckar den i barrskogsområdet och fjällen norrut från Dalarna samt på Gotland. Den livnär sig mest på byten som harar och hönsfåglar, men äter också ofta kadaver av större djur.