Nu kommer de statliga pengarna till kommunerna för att bygga nya bostäder. I år satsar regeringen 1,85 miljarder på nybyggen och 60 procent av pengarna går till nyanländas behov av bostäder.
Att regeringen skulle satsa på ökat bostadsbyggande har varit känt i flera månader och på torsdagen kom det formella beslutet om statsbidraget. I år blir stödet 1,85 miljarder kronor till kommuner som under perioden 1 augusti till 31 juli kan visa upp startbesked från sina byggnadsnämnder. Bidraget är oberoende storlek eller typ av bostad.
Stöd utan slut
Däremot viks en större del av stödet (60 procent eller 1,1 miljarder kronor i år) till bostäder som motsvarar behovet hos nyanlända i kommunerna. 40 procent finns i en pott för annan nybyggnation. Det statliga stödet blir i år 1,85 miljarder kronor, 1,8 miljarder nästa år och därefter 1,3 miljarder kronor årligen. Stödet har inte fått något slutdatum.
– Vi har en väldigt utmanande situation just nu med en befintlig bostadsbrist och sedan kommer det många nya människor till vårt land som också behöver bostäder. Trycket är stort för att pengarna ska komma fram nu och verkligen göra nytta för kommunerna. Bostadsbristen löser man inte på ett eller två år och därför måste vi ha långsiktiga stimulanser, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP), som tillsvidare sköter bostadsfrågan efter Kaplans avgång, till TT.
Tydlig morot
Hur många nya bostäder det nya stödet kommer att resultera i vill han inte spekulera om.
– Bostadssituationen måste lösas genom att många aktörer gör sin del.
Kommunerna spelar en väldigt viktig roll genom att komma med startbesked och planer för bostäderna. Men vi ser också att ambitionen ser väldigt olika ut bland kommunerna och därför vill vi ge en tydlig signal och morot från statens sida.
TT: Bidraget betalas ut oberoende av bostadstyp. Vad hindrar en kommun att få bidrag för lyxiga bostadsrätter?
– Vi tycker att man bör stimulera hela bostadsmarknaden, men kommunerna har olika förutsättningar och behov. Det är kommunerna som själva ska bestämma hur det byggs bäst. När det gäller hyresrätter har vi andra stödsystem för byggandet av bostäder som framför allt unga människor har behov av, säger Per Bolund.